Zonele verzi din Oradea au fost invadate de căpuşe
Primavara este sezonul în care căpușele sunt cel mai periculoase. Iar în Oradea, parcurile dar și zonele limitrofe au fost invadate de aceste mici creaturi.
Cum se scoate corect o căpuşă. Mușcătura acestei insecte poate fi periculoasă, deoarece există posibilitatea să te alegi cu boli grave în urma ei. Pentru a reduce riscul de apariție a unei infecții este bine să eviți greșeala pe care o fac multe persoane. Iată cum trebuie să procedezi.
Imediat ce observi că te-a mușcat o căpușă, este bine să mergi la spital pentru îndepărtarea ei sub supraveghere medicală. Cea mai bună metodă este extragerea ei cu o pensetă fină. Insecta trebuie să fie prinsă cât mai aproape de piele și trebuie să fie scoasă ușor, cu foarte mare atenție, astfel încât să nu se rupă. Este important ca aceasta să nu fie apăsată pe abdomen, pentru că altfel este posibil ca germenii să treacă în sângele tău.
După îndepărtarea ei, căpușa se pune într-un recipient închis, pentru eventuale analize ulterioare. Locul mușcăturii se curăță cu iod sau alcool medicinal și se spală cu apă și săpun. Dacă la câteva zile apar simptome inflamatorii precum roșeață, durere, umflare, limfagită, limfadenopatii ori febră, trebuie să te adresezi unui medic infecționist. Dacă apar dureri articulare sau un sindrom infecțios de tip gripal este bine să mergi la un consult medical.
Unele persoane cred că o metodă de a îndepărta o căpușă în siguranță este arderea ei. Specialiștii, însă, au atras atenția că această practică nu poate face decât să înrăutățească situația. Riscul unei infecții este crescut în acest caz.
De altfel, potrivit unui studiu din anul 1996, persoanele care au folosit alte metode pentru îndepărtarea căpușelor în afară de pensetă au fost mai expuși bolilor posibile. Printre cele mai grave maladii transmise de unele dinte aceste insecte se numără: boala Lyme, ce dă simptome precum febră, dureri de cap și gripă și de care a suferit și cântăreața Thalia; encefalita, ce dă și dureri musculare și greață; febra hemoragică Crimeea-Congo, ce provoacă și sângerări, amețeli, dureri abdominale și vărsături, precum și febra recurentă.
Cum se scoate corect o căpuşă. Mituri ce fac mai mult rău
De asemenea, printre miturile ce fac mai mult rău în cazul unei mușcături de căpușă se numără și acela conform căruia se poate folosi parfum, alcool sau vaselină pentru îndepărtarea insectei. Aceste metode nu sunt recomandate pentru a diminua riscul unei infectări. În cazul în care nu poți ajunge la spital, cea mai sigură variantă este tot cea cu penseta, fără grabă, urmată de spălarea pe mâini cu săpun și dezinfectant și curățarea locului afectat.
Un alt mit periculos este acela potrivit căruia o căpușă poate fi omorâtă prin înec. O baie în cadă sau piscină nu te va scăpa de pericolele la care te expune mușcătura acestei insecte. Căpușa poate trăi mult sub apă. Ea moare mai degrabă la temperaturi mari și mai ales la căldură uscată. (sursa)