Sute de mii de firme private din România, care sunt deținute doar de patroni și asociați-persoane fizice, vor fi scutite de o parte din birocrația introdusă prin legea de combatere a spălării banilor, conform unei noi propuneri de lege depuse la Parlament de 8 parlamentari de la USR și PSD, informează Starupcafe.
Legea 129/2019, privind prevenirea și combaterea splării banilor (art. 56), a introdus o obligație pentru antreprenorii români, de a depune la Registrul Comerțului o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în 3 cazuri:
- 1. la înmatriculare. Printre celelalte înscrisuri solicitate de lege, la înmatriculare, se va depune și declarația privind beneficiarul real, dată de către reprezentantul legal, în forma prevăzută de Legea nr. 129/2019.
- 2. anual. Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
- 3. ori de câte ori intervine o modificare. În termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.
Noua inițiativă legislativă semnată, printre alții, de președintele USR, Dan Barna, și de deputatul PSD Sorin Lazăr, modifică acest articol din legea din 2019, astfel:
„Persoanele juridice supuse obligației de inregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare și ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societatilor”.
Mai mult, propunerea de lege prevede exceptarea „persoanele juridice formate doar din asociați persoane fizice” de la obligația depunerii declarației respective.
În cazul acestor firme exceptate, Registrul beneficiarilor reali va fi completat din oficiu de către Oficiul National al Registrului- mai prevede propunerea de lege.
Parlamentarii care au depus propunerea de lege spun că astfel vor fi exceptate de la procedura birocratică menționată 942.003 de firme dintr-un total de 978.245 de firme, adică 98%.
Puteți citi articolul întreg aici.