Super-anul electoral din Germania debutează duminică, cu voturi în două landuri, Baden-Württemberg și Renania-Palatinat, și ajunge la apogeu în septembrie, cu scrutinul federal ce va stabili viitorul guvern de la Berlin și pe succesorul Angelei Merkel. Maratonul electoral începe cu probleme pentru conservatorii actualului cancelar, scriu Politico și Deutsche Welle.
Parlamentarii conservatori Nikolas Löbel, din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), și Georg Nüsslein, din Uniunea Creștin-Socială (CSU), partenerul bavarez al CDU, au demisionat din grupările lor politice, după ce au fost acuzați că au primit plăți generoase pentru a recomanda guvernului federal anumiți producători de măști de protecție sau pentru a intermedia afaceri între companii.
Faptele s-au petrecut în urmă cu un an, la debutul pandemiei, când oferta de măști era limitată, prețurile erau mari, iar banii câștigați de intermediari erau frumoși. Deutsche Welle scrie că cei doi parlamentari ar fi primit sume „cu șase cifre”.
Procurorii germani îi anchetează acum pe cei doi.
Firma deținută de Löbel a încasat comisioane în valoare de 250.000 de euro pentru intermedierea unor tranzacții cu măști de protecție între un distribuitor din statul său, Baden-Württemberg, și două companii private din orașele Mannheim și Heidelberg.
Dincolo de plecarea din CDU, Löbel a demisionat și din parlament. Într-o declarație pentru cotidianul Die Welt, el a admis că a comis o eroare.
„Ca membru al Budestagului și în special în contextul pandemiei, ar fi trebuit să îmi derulez afacerile cu o sensibilitate crescută”, a spus politicianul conservator.
Nüsslein este acuzat că a luat 660.000 de euro mită de la un producător de măști pentru a face lobby în favoarea acestuia, pentru a-l ajuta să câștige un contract guvernamental.
Probleme cu campania de imunizare
Problemele CDU nu țin doar de aceste două cazuri, ci și de lentoarea cu care se desfășoară campania de vaccinare din țară.
Guvernul Merkel a fost aplaudat pentru felul în care a combătut pandemia în primă fază, mulțumită campaniei de testare și a eficienței sistemului sanitar. În ciuda unui număr relativ mare de cazuri de infectare, mortalitatea de COVID a rămas una mică.
În ultimele luni, pe fondul prelungirii pandemiei, germanii au început însă să își arate oboseala și nemulțumirea față de restricții.
Principala problemă a devenit însă, în ultima vreme, campania de vaccinare.
Pe de o parte, guvernul german a fost criticat pe plan intern pentru că a susținut o politică comună de achiziție de vaccinuri în UE, în loc să încheie acorduri bilaterale cu producătorii.
Această politică a avut drept rezultat livrări de doze insuficiente, cel puțin în comparație cu alte țări, precum SUA, Marea Britanie sau Israel.
Dar problema campaniei de imunizare a fost și una de strategie, scrie CNN. Germania a administrat vaccinul în centre speciale, și nu în cabinetele medicale obișnuite.
Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că acest lucru va fi corectat și că vaccinurile vor fi administrate și în cabinetele medicale chiar din luna martie.
Citeşte întreaga ştire: Un uriaș scandal de corupție COVID și semieșecul campaniei de vaccinare lovesc partidul lui Merkel în plin an electoral