Cercetările arată că tinerii care muncesc încă de pe băncile școlii învață să-și gestioneze mai eficient timpul și devin mai responsabili și mai motivați. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la rata de angajare a elevilor și studenților cu vârste între 15 și 29 de ani, conform datelor Eurostat, scrie Școala 9.
Media de angajare a persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani este, la nivelul Uniunii Europene, de 23%. Procentul se referă doar la cei care urmează și o formă de învățământ.
România se află mult sub media UE, cu 2% dintre elevi și studenți angajați. O situație similară este și în Slovacia (4%), Ungaria și Bulgaria (5%), potrivit raportului Eurostat pe anul 2021. Comparativ, în Țările de Jos, 70% dintre elevi și studenți au un loc de muncă, în Danemarca, aproape jumătate dintre ei, iar în Germania, 42%.
Numărul tinerilor din întreaga lume care nu au un loc de muncă, nu sunt înscriși într-o formă de învățământ sau nu urmează o formare profesională este la cel mai ridicat nivel din 2005, arată datele Organizației Internaționale a Muncii. Pandemia de COVID-19 a adâncit și mai mult criza.
Ce îi împiedică pe tineri să muncească
În România, potrivit Institutului Național de Statistică, aproape 24% dintre tinerii de până la 24 de ani erau șomeri la finalul anului trecut. Legislaţia din România permite angajarea tinerilor cu normă redusă de la 16 ani.
Un raport lansat anul trecut de PwC, UNICEF și Generation Unlimited arată că, la nivel global, peste 60% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, adică în jur de 830 de milioane de persoane, nu vor avea competențele necesare pentru piața muncii în 2030.
În unele părți ale lumii, spune studiul, tinerii nu-și dezvoltă anumite aptitudini din cauza lipsei unor resurse de bază, cum ar fi accesul la internet. Alteori, este vorba de cultura societății.
Citeşte întreaga ştire: 60% dintre tineri vor fi nepregătiți pentru un job, în 2030. De ce elevii și studenții ar trebui să muncească din timpul școlii