Cu ocazia lunii martie, dedicată femeilor, Business Insider a publicat un articol cu unele dintre cele mai faimoase invenții realizate de femei de-a lungul istoriei.

Unele invenții, precum fursecurile cu bucăți de ciocolată, au fost descoperite din greșeală. Altele au fost dezvoltate de-a lungul anilor înainte de a deveni faimoase la nivel internațional. În unele cazuri, invențiile realizate de femei au fost copiate de alți inventatori și au devenit produse casnice profitabile.

Iată 20 de lucruri pe care probabil nu știai că au fost inventate de femei:

1. Acvariile de sticlă – Jeanne Villepreux-Power (1832)

Jeanne Villepreux-Power, naturalistă și biolog marin, a inventat primul acvariu din sticlă pentru a-i fi de ajutor în studiile asupra organismelor acvatice. Datorită acestei invenții, ea a descoperit că specia de caracatiță Argonauta argo își produce propriile cochilii, spre deosebire de crabul pustnic, care le ia de la alte animale.

2. Mașina de făcut înghețată cu manivelă – Nancy Johnson (1843)

Înainte de apariția congelatoarelor moderne, Nancy Johnson a inventat o mașină de făcut înghețată care funcționa manual. Aceasta consta într-o găleată exterioară de lemn, un cilindru interior din tablă și o paletă conectată la o manivelă, permițând amestecarea și înghețarea compoziției.

3. Masa de călcat modernă – Sarah Boone (1892)

Sarah Boone, o croitoreasă afro-americană din secolul XIX, a îmbunătățit masa de călcat, creând un design mai ergonomic, care permitea călcarea mânecilor fără a lăsa urme.

4. Scările exterioare pentru evacuare în caz de incendiu – Anna Connelly (1887)

Într-o perioadă în care incendiile erau o amenințare majoră, Anna Connelly a proiectat scările exterioare de incendiu, permițând oamenilor să evacueze clădirile în siguranță și oferind pompierilor un acces mai facil.

5. Plutele de salvare pliabile – Maria Beasley (1880)

Maria Beasley a revoluționat siguranța călătoriilor transatlantice prin inventarea plutelor de salvare pliabile, care ocupau mai puțin spațiu și includeau balustrade de siguranță – un element standard în modelele moderne.

6. Repelentul pentru rechini – Julia Child

Înainte de a deveni o celebră bucătăreasă, Julia Child a lucrat pentru Office of Strategic Services (predecesorul CIA) și a dezvoltat un repelent pentru rechini, utilizat de forțele navale americane.

7. Mașina de spălat vase – Josephine Cochrane (1886)

Josephine Cochrane a inventat prima mașină de spălat vase comercială, dorind să creeze un dispozitiv care să spele vasele mai repede decât servitorii. Aceasta a devenit ulterior brandul KitchenAid.

8. Ștergătoarele de parbriz – Mary Anderson (1903)

Într-o zi geroasă din New York, Mary Anderson a observat că șoferii de tramvai se chinuiau să curețe zăpada de pe parbrize. Aceasta a inventat un mecanism manual de curățare a parbrizelor, precursorul ștergătoarelor moderne.

9. Kevlarul – Stephanie Kwolek (1965)

Stephanie Kwolek a descoperit accidental un material de cinci ori mai rezistent decât oțelul – Kevlarul, utilizat astăzi în veste antiglonț, căști militare și echipamente de protecție.

10. Jocul „Monopoly” – Elizabeth Magie (1904)

Elizabeth Magie a inventat The Landlord’s Game pentru a explica pericolele capitalismului necontrolat. Jocul a fost copiat și vândut ca „Monopoly” de către Charles Darrow, care a devenit milionar, în timp ce Magie a primit doar 500 de dolari pentru brevetul său.

11. Afișarea numelui persoanei care sună și apel în așteptare – Shirley Ann Jackson

Shirley Ann Jackson, una dintre primele femei afro-americane care au obținut un doctorat la MIT, a contribuit la dezvoltarea tehnologiilor de telecomunicații care au dus la apariția Caller ID și apelului în așteptare.

12. Primele medicamente pentru leucemie și SIDA – Gertrude Elion

Gertrude Elion a dezvoltat, împreună cu George Hitchings, o metodă revoluționară de creare a medicamentelor, contribuind la tratamente pentru leucemie, herpes și SIDA.

13. Punga de hârtie – Margaret Knight (1868)

Margaret Knight a inventat o mașină care producea pungi de hârtie cu fund plat. Charles Annan a încercat să-i fure invenția, dar Knight l-a dat în judecată și a câștigat brevetul.

14. Pedala pentru coșul de gunoi – Lillian Gilbreth

Lillian Gilbreth a inventat coșul de gunoi cu pedală, rafturile din ușa frigiderului și a contribuit la ergonomia bucătăriilor moderne.

15. Limbajul de programare COBOL – Grace Hopper

Grace Hopper, amiral în Marina SUA și una dintre primele programatoare moderne, a creat COBOL, unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare în afaceri.

16. Tratament inovator pentru arsurile grave – Fiona Wood (1993)

Fiona Wood a creat ReCell, un tratament inovator pentru arsurile grave, folosit inclusiv pentru victimele atacului terorist din Bali, 2002.

17. Sticla antireflex – Katharine Burr Blodgett

Katharine Blodgett, prima femeie care a obținut un doctorat în fizică la Cambridge, a inventat sticla antireflex, utilizată în ochelari și cinematografie.

18. Scutecul de unică folosință – Marion Donovan

Marion Donovan a inventat un scutec impermeabil din nailon, dar ideea sa a fost ignorată de industria dominată de bărbați. Mai târziu, Victor Mills a adaptat conceptul și a creat Pampers.

19. Sistemul de securitate pentru locuințe – Marie Van Brittan Brown (1966)

Marie Van Brittan Brown a inventat primul sistem de supraveghere pentru locuințe, care a stat la baza tehnologiilor moderne de securitate.

20. Fursecurile cu bucăți de ciocolată – Ruth Wakefield (1930)

Ruth Wakefield a inventat accidental faimoasele chocolate chip cookies după ce a folosit o tabletă de ciocolată în loc de ciocolată topită. Rețeta sa a fost preluată de Nestlé, devenind un fenomen global.

Aceste invenții au schimbat viața oamenilor și demonstrează impactul semnificativ pe care femeile l-au avut în știință, tehnologie și viața de zi cu zi, scrie Business Insider. (sursa)

Articolul precedentSchimbări la sistemul de evidență a salariaților. De ce se renunță la Revisal
Articolul următorOperațiune secretă dezvăluită după o investigație-bombă: Putin a primit tone de bani cash din țări vestice. Una dintre ele, SURPRIZĂ, e Austria!…