Valul de căldură din ţara noastră se extinde şi se intensifică zilele următoare, aşa încât vom resimţi 45 de grade la umbră, iar ANM ar putea emite cod roşu.

„Dacă marți am avut un cod galben, rămâne în vigoare, miercuri am extins aria județelor sub incidența codului galben și chiar nouă județe, inclusiv municipiul București, sub cod portocaliu.

Pentru că ne așteptăm ca de la o zi la alta, pe parcursul acestei săptămâni și până spre finalul decadei a doua din această lună, să vorbim de temperaturi în creștere, val de căldură persistent, de lungă durată, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și, sigur că da, extinderea în aproape toată țara.

Minimele sunt și ele foarte ridicate, nu coboară sub 20°. Este posibil să consemnăm, în anumite nopți și dimineți, chiar 25° care ar însemna pragul unei zile la nivelul temperaturii maxime de vară”, a prognozat directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena3.

Italia, Ungaria, Serbia și Croația au emis alerte de tip cod roşu de caniculă deja, iar meteorologii români nu exclud să le urmeze exemplul.

„Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră.

Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45 de grade resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite.

De 50 grade nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 – 6  grade față între măsurători și ceea ce resimțim.

Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac, într-adevăr, ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate”, adaugă şefa ANM. 

Miercuri dimineaţă și posibil zilnic vor fi actualizate aceste alerte meteo.

“Mâine, cu siguranță este posibil să extindem aria județelor cu cod portocaliu și în fiecare dimineață vom analiza, astfel încât cu cel puțin 24h înainte să avem informațiile cu un grad de acuratețe și care să confirme necesitatea elaborării și emiterii codului roșu de caniculă în România.”, a subliniat Elena Mateescu. (sursa)

Articolul precedentCe să faci dacă te întâlnești cu ursul pe munte și ce trebuie să ai la tine pentru a te proteja de el
Articolul următorÎncepe calendarul Admiterii în liceu / Când şi cum se completează opţiunile / 24 iulie – repartizarea computerizată