Mai întâi s-a demonizat: cine nu votează ca noi este răul. Cum am mai explicat, nu există vot rău sau bun, ci legal sau ilegal. Votul este egal și universal. A învinui pe celălalt că a votat altfel decât tine pe tot soiul de criterii „catastrofiste” şi „morale” înseamnă a ieși din câmpul democratic.
Alegem ca să fim reprezentați, să ne fie reprezentate interesele. Interesele sunt diverse de la o pătură socială la alta. Unii vor scutiri de taxă la proprietăți de lux, alții vor o pâine mai ieftină.
Politica nu este despre bine şi rău ci este despre putere. Despre negocierea puterii.
Politica, puterea este despre guvernare. Politica și guvernarea este despre negociere. A renunța la negociere presupune fie să ai o putere care-ți permite luxul de a nu negocia – să ai o majoritate zdrobitoare – fie să împingi țara spre situația de neguvernate sau spre violență.
Nu există altă cale: renunțarea la negociere pe criterii de ”purism moral” sau nu mai știu eu ce criterii ”curate”, ”lume bună” etc este un soi de fascism și cu siguranță este ceva profund antidemocratic și antiparlamentar în sensul cel mai liberal al termenilor.
Poate să nu ne placă alianța PNL-PSD. Personal aș fi preferat să rămână Iohannis cu ”guvernul meu PNL-USR” cel puțin pentru a depăși mistica ”lumii bune” care nu are treabă cu politica ci cu un soi de isterie religioasă. Adică pentru a reveni la normal, la real, la politic și la administrație e bine să vedem că ”regele e gol”.
Dar nu pot să nu observ că alianța PNL-PSD este un rezultat firesc al rezultatelor alegerilor și a configurației parlamentare și politice actuale. Aceste partide au cele mai multe voturi.
Atâta timp cât ”guvernul meu” a eșuat lamentabil și catastrofal aruncând țara într-o criză fără precedent, asistând neputincioși la genocidul pandemic, atunci era firesc și democrat să apară noi configurații politice. Prin negocieri. PNL-PSD o posibilă alianță realistă chiar dacă paradoxală și nefirească dar care vine nu prin lovitură de stat și anticonstituțional ci prin negocieri democrate, parlamentare rezultate în urma alegerilor.
”Lumea bună” spune că este de neacceptat. Ce este de neacceptat? Democrația? Parlamentarismul? Sau poate doriți lovitură de stat sau încălcarea legii stil Iohannis la care s-a tăcut? E preferabil genocidul medical și războiul civil fie și soft?
Așa e în democrație: asta este puterea și slăbiciunea sistemului. Dar decât violență și criză politică în plină pandemie care produce ravagii mai bine negocieri. Negocieri care să ducă la o formă de guvernare. În rest avem armele: proteste, alegeri etc. E adevărat că la noi cei mulți și tăcuți nu se aud și nu sunt reprezentați dar e o altă discuție.
Firește: fiecare paradit primește un mandat pentru anumite alianțe. Dar dacă apar crize? Dacă apar situații de blocare care pot duce la escaladarea violenței? Ele pot fi schimbate? Realitate ne arată că da: e un proces legal și democrat. Electoratul va decide după dacă e o decizie bună sau proastă. La vot.
În definitiv PSD e pe cale să fie adus la putere de către catastrofa Iohannis ”guvernul meu PNL-USR”. UDMR nu se pune – el e mereu la putere. Politica m.uii mereu se întoarce – de asta nu pe ură și m.uie construiești politică. Sper USR să învețe ceva.
Mereu am spus: cea mai puțin democrată și cea mai coruptă parte a societății romanești este ”lumea bună”, ”elita bună”. Pentru că se consideră dincolo de reguli și își ia singură ce dorește pentru că ea crede că i se cuvine. Acum e supărată că ”votul bun” a fost de fapt unul catastrofal. Și nu vrea să-și asume asta. Caută un nou țap ispășitor.
Aștept resuscitarea ”societății civile” care ca un buhai reacționează doar la o culoare și latră doar la comandă gudurându-se în rest ca un cățel de companie. Mai ales că-i uitasem glasul după tăcerea aceasta asurzitoare.
Cum am spus optimist: greul abia vine.
PS
Amintim rezultatul la alegeri. Cameră: PSD 28,9%, PNL 25,1 %, USR 15,3 %, AUR 9 %, UDMR 5,7%. Senat: PSD 29,3%, PNL 25,5%, USR 15,8 %, AUR 9 %, UDMR 5,8 % . Acesta e votul cetățenilor.
autor – scriitorul Vasile Ernu