Un grup de oameni de știință condus de Universitatea de Tehnologie din Swinburne, Australia, care a publicat un studiu în revista Science pe 10 noiembrie 2022, a experimentat descifrarea unuia dintre cele mai mari mistere ale fizicii.
Experții au făcut cel mai precis test astronomic de electromagnetism de până acum, care a presupus măsurarea cu exactitate a constantei structurii fine denumită α (alpha).
Teoria electromagnetismului este, fără îndoială, cea mai bună teorie fizică pe care oamenii au făcut-o vreodată, dar ei nu au reușit să aibă un răspuns la întrebarea: de ce electromagnetismul este atât de puternic?, potrivit The Conversation.
Doar experimentele pot spune puterea electromagnetismului, care este măsurată printr-un număr ”magic” denumit α sau constanta structurii fine și care are valoarea de aproximativ 0,00729735 = 1/137,0360.
Fizicianul american Richard Feynman, care a ajutat la elaborarea teoriei, a numit acest lucru „unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii” și i-a îndemnat pe fizicieni „să pună acest număr pe perete și să-și facă griji pentru el”.
Într-un studiu recent publicat în Science, oamenii de știință de la Universitatea de tehnologie din Swinburne, Australia, au decis să testeze dacă α este același în diferite locuri din galaxia noastră, studiind stelele care sunt gemeni aproape identici cu Soarele nostru.
Dacă α este diferit în diferite locuri, ne-ar putea ajuta să găsim teoria supremă, nu doar a electromagnetismului, ci a tuturor legile naturii împreună, așa-numita ”theory of everything” (teoria întregului).
O echipă de studenți, cercetători postdoctorali și seniori, de la Universitatea de Tehnologie Swinburne și de la Universitatea din New South Wales, din Australia, a măsurat distanța dintre perechile de linii de absorbție din Soarele nostru și 16 „gemeni solari” – stele aproape imposibil de distins de Soarele nostru.
Curcubeele de la aceste stele au fost observate cu ajutorul telescopului European Southern Observatory (ESO) de 3,6 metri din Chile. Deși nu este cel mai mare telescop din lume, lumina pe care o colectează este alimentată probabil în cel mai bine controlat și cel mai precis spectrograf: HARPS.
Din aceste spectre rafinate, s-a arătat că α a fost același în cei 17 gemeni solari cu o precizie uluitoare: doar 50 de părți per miliard. Este ca și cum ai compara înălțimea ta cu circumferința Pământului. Este cel mai precis test astronomic efectuat vreodată.
Din păcate, noile măsurători nu au încălcat teoria noastră preferată. Dar stelele studiate sunt toate relativ aproape, doar la 160 de ani lumină distanță. Acum s-au identificat noi gemeni solari mult mai departe, cam la jumătatea drumului spre centrul galaxiei noastre Calea Lactee. Dacă putem observa acești sori mult mai îndepărtați cu cele mai mari telescoape optice, poate vom găsi ”cheile” universului. (ziare.com)