Guvernul discută zilele astea împreună cu sindicatele și patronatele câteva scenarii de majorare a salariului minim pentru anul viitor. Nici unul dintre cele trei scenarii de lucru nu ia în calcul coșul minim de consum pentru un trai decent.
Toate cele trei scenarii avansate de Guvern iau în calcul productivitatea muncii și inflația, deși din luna august este în vigoare legea care spune negru pe alb: coșul minim de consum pentru un trai decent este principalul element de fundamentare a salariului minim și a politicilor salariale.
Valoarea totală a coșului de consum pentru un trai decent a crescut cu 4,7% din septembrie anul trecut până în septembrie anul acesta, arată calculele FES România & Syndex.
Practic, pentru un trai decent, românii trebuie să plătească cu 4,7% mai mult decât anul trecut.
Cel mai mult au crescut:
Cheltuielile pentru casă și masă – cheltuielile românilor cu locuința (plata ratei sau a chiriei) au crescut cu 8,8% față de anul trecut.
Cheltuielile cu alimentația au sărit în aer, majorându-se cu 5% față de 2019.
Calculele ne mai arată că o gospodărie formată din 4 persoane, doi adulți și doi copii, are nevoie de 7.278 de lei pe lună, față de 6.954 de lei anul trecut și 6.762 de lei în 2018.
Citeşte întreaga ştire: Un român singur are nevoie de 2.818 lei net pe lună pentru un trai decent. Care sunt cifrele pe familie și de ce Guvernul nu le ia în calcul?