Un fermier din Vrancea a câștigat în instanță o despăgubire uriașă pentru daunele aduse afacerii sale de autostrada A7 Moldova. Sentința nu e definitivă, dar tribunalul a decis să-i acorde de peste 36 de ori mai mult decât îi oferise statul român, scrie cotidianul local Ziarul de Vrancea.

Tribunalului Vrancea a dat soluția marți, 18 iunie 2024, și firma vrânceană pe proprietatea căreia trece traseul sectorului Focșani-Bacău al A7, Soc Viorelor Internațional Com SRL, și cei doi proprietari ai săi, Vasile Macovei și Ionelia Macovei, au obținut o despăgubire de 14.566.417 euro (75.454.809 lei).

Statul român, prin intermediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin C.N.A.I.R. S.A, oferise ca despăgubire 40.692 de euro (203.461 de lei).

Instanța a admis în parte cererea reclamanţilor și a dispus anularea în parte a deciziei de expropriere și a stabilit că valoarea despăgubirilor stabilite în favoarea reclamanţilor pentru exproprierea acestora de terenul în suprafaţă totală de 100.985 mp extravilan din Țifești este de 14.566.417 euro. Decizia poate fi apelată în termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul Vrancea.

Fermierul vrâncean Viorel Macovei, din comuna Țifești, acuza, pe 5 iulie 2022, că traseul sectorului Focșani-Bacău din autostrada A 7 îi va distruge afacerea în care a investit peste 13 milioane de euro. Acesta deținea o biofermă de vaci care a fost desființată.

În fermă, bărbatul creștea 830 de vaci care produceau zilnic peste 11.000 de litri de lapte. În afară de spațiile de cazare a animalelor, ferma mai conține spații de depozitare a furajelor, tancuri de răcire și depozitare a laptelui, sisteme de muls automate.

„Este tardiv acum, iar singura soluție să primesc despăgubiri este să apelez la instanță. Am cea mai mare fermă de vaci bio din țară, trebuie să respect multe condiții stricte, ceea ce nu se mai poate din moment ce autostrada va trece prin fermă. Vă mai dau un exemplu: în cazul fermei bio, trebuie să asigur minimum 27 mp spațiu de mișcare în aer liber pentru fiecare vacă. Iar la fermă eu am 830 de animale. Să nu mă înțelegeți greșit: și eu doresc dezvoltare, și eu vreau autostrăzi în România, dar această autostradă îmi distruge afacerea de milioane de euro, fără să primesc despăgubiri echitabile”, spunea Macovei în urmă cu doi ani, citat de Adevărul.

Citeşte întreaga ştire: Un fermier din Vrancea a câștigat în instanță despăgubiri de peste 14,5 milioane de euro, după ce autostrada A7 Moldova i-a distrus afacerea

Articolul precedentRomânia – Belgia: Dureros, dar capul sus, băieți! Calificarea se joacă miercuri, cu Slovacia
Articolul următorMediafax: Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe