Uniunea Europeană le recomandă statelor membre să extindă politicile fără fum și la zonele cheie în aer liber, pentru a proteja mai bine oamenii, în special copiii și tinerii.
Adică să interzică fumatul în stații pentru mijloacele de transport, ștranduri și proximitatea instituțiilor publice, de educație și sănătate. Comisia Europeană le promite și bani statelor care vor implementa reguli mai stricte.
Abia ieșiți pe poarta unui liceu, elevii se cuibăresc într-o stație, în așteptarea unui mijloc de transport în comun. Mulți țin în mână un pahar de cafea. Și mai mulți, o țigară sau un aparat electronic.
Reporter: „Dintre colegii tăi de liceu, câți fumează?”
Elev: „Majoritatea”.
Reporter: „În curte?”
Elev: „Da, dar mai răruț, că la începutul anului se fac controale cu poliția, cu jandarmii”.
După ce se încheie controalele, redevine activ și „colțul de fumat”. De aceea parlamentarii europeni cer statelor reguli mai stricte împotriva fumatului, în special pentru protecția tinerilor și a copiilor și recomandă interzicerea fumatului de orice fel în spațiile publice, chiar și în aer liber: piscine, vecinătatea spitalelor și a școlilor, locuri de agrement, puncte de oprire pentru mijloace de transport.
Cele vizate sunt, de fapt, spații în care oamenii stau de nevoie, iar copiii nu se pot ascunde de fumatul pasiv. Studiile au arătat că riscul de a dezvolta boli de inimă crește cu până la 30% la nefumătorii care inhalează frecvent fum.
Reporter: „V-ar deranja să vă stingeți țigara în stațiile de autobuz?”
Persoană: „Dacă ne-ar interzice, ne-am supune”.
Persoană: „Da sigur, e ceva de disciplină, de ordine, am mai fost și eu plecat… e curat, frumos. Vrei să fumezi, te duci în parc, pe bancă, undeva”.
Conform unui raport recent Eurobarometru, trei sferturi dintre cei intervievați au întâlnit persoane fumând pe terase în aer liber. Aproape jumătate declară că se fumează — țigări clasice și electronice — în spații destinate minorilor.
Comisia va oferi 96 de milioane de euro fiecărei țări, pentru a întări controlul tutunului și al nicotinei și prevenirea dependenței.
România nu are probleme în a crea legi în sprijinul bunului simț din comunitate, însă e clar că nu reușește să le și aplice, prin constrângeri și sancțiuni.
De aceea avem în continuare pe stradă, în parcuri și pe trotuare munți de mucuri de țigară, covoare din coji de semințe și gumă de mestecat. Între timp, în Australia ai nevoie de rețetă de la medic, pentru a cumpăra orice dispozitiv cu nicotină. (sursa)