Este pentru prima oară când Comisia Europeană propune un plan coordonat pentru toate statele membre. Aceste pregătiri sunt extrem de necesare, după ce, doar în luna iunie, 2.300 de oameni au murit în Europa din cauza caniculei.
Comisia Europeană lansează două strategii menite să funcționeze ca un sistem imunitar pentru cele 27 de state membre. Se creează o rețea europeană de stocuri comune — apă, alimente, combustibili, medicamente și vaccinuri. De asemenea, Europa are nevoie de o flotă comună pentru stingerea incendiilor, nu de avioane în fiecare stat.
Hajda Lahbib, comisarul european pentru gestionarea crizelor: „Cu cât ne pregătim mai bine, cu atât intrăm mai puțin în panică. Nu aștepți, de exemplu, să ai un accident ca să-ți pui centura de siguranță. Dacă porți centura, ai deja un sentiment de siguranță. Și dacă știi că mașina are și airbaguri, te simți și mai protejat, desigur. Iar exact asta facem acum: ne întărim securitatea europeană.”
Comisia va lansa și un „radar sanitar” printr-un sistem de supraveghere, inclusiv în aeroporturi, capabil să detecteze din timp focarele infecțioase. Măsura face parte dintr-o strategie amplă care include sprijin financiar pentru inovație medicală, cu 200 de milioane de euro alocați până în 2027 pentru IMM-uri și startup-uri care dezvoltă soluții de răspuns la epidemii și crize sanitare.
Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Ne dăm seama că suntem dependenți unii de ceilalți, că avem nevoie unii de ceilalți și dacă nu avem mecanisme comune în care să avem încrederea să putem pe anumite elemente să știm de ceea ce dispunem și să investim în stocuri comune și în reacții comune, nu vom putea fi protejați și în siguranță.”
Că urgențele sunt reale ne-au demonstrat pandemia de COVID, războiul din Ucraina, dar și fenomenele meteo extreme, cum este și recentul val de caniculă.
2.300 de persoane au murit în timpul valului de caniculă
Friederike Otto, profesor asociat în știința climei la Imperial College London: „În 12 orașe europene, estimăm că aproximativ 2.300 de persoane au murit în timpul acelui val de căldură. Dintre acestea, 1.500 au murit exclusiv din cauza schimbărilor climatice.”
Un rol important în acest plan de acțiune comună îl are la noi Departamentul pentru Situații de Urgență.
Raed Arafat, șeful DSU: „Acum suntem în așteptarea unui elicopter de stingere, care va fi sub coordonarea UE, plătit 100% din partea Uniunii, inclusiv costuri de operare. România găzduiește mai multe stocuri, avem unul pentru tabere de cazare, avem unul pentru echipamente medicale, unul în creștere acum de 96 de milioane de euro care trebuie să fie gata până la finalul anului pentru chimic, radiologic și nuclear.”
Un eurobarometru arată că jumătate dintre cetățenii europeni nu sunt pregătiți pentru o situație de urgență — fie că vorbim de stocuri de alimente și apă, fie de acces la medicamente sau informații esențiale. Strategiile lansate de Comisie vizează cooperarea între state, dar pregătirea individuală rămâne esențială. Oficialii europeni avertizează că următoarea criză nu e o posibilitate îndepărtată, ci o certitudine de timp. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să aibă un kit de urgență pentru minimum 72 de ore. (sursa)