Odată cu intrarea României în Spațiul Schengen, unele orașe de la noi încearcă să atragă mai mulți străini să le viziteze.
Timișoara, Oradea și Sibiu participă împreună la unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa, în Austria. Vestul României este la nici cinci ore de mers cu mașina de Viena, iar turiștii nu mai pierd timp la graniță.
Cu peste 100.000 de vizitatori la fiecare ediție, Târgul de Turism de la Viena este unul dintre cele mai importante evenimente de profil. Anul acesta, Ministerul Turismului a decis ca țara noastră să nu mai fie prezentă. Dar orașele Timișoara, Oradea și Sibiu au hotărât să participe împreună la acest eveniment.
Simion Giurcă, consilier turism: „E un târg foarte important datorită faptului că piața austriacă este o piață de proximitate. Știm că sunt interesați de cultură, de zestrea istorică a Timișoarei, deci suntem practic pe segmentul de turiști care ne interesează foarte mult.”
Timișoara încearcă să îi atragă pe turiștii austrieci cu o destinație de city-break unde pot ajunge repede de când țara noastră a intrat în Spațiul Schengen.
Laura Boldovici, director OMD Timișoara: „Cheltuiesc, ceea ce e un lucru bun pentru Timișoara și economia noastră locală.”
Centrul orașului are una dintre cele mai mari suprafețe pietonale, unde turiștii se pot plimba în voie, să admire clădirile istorice și să se oprească la restaurante și terase, fără să simtă aglomerația.
Ronald, turist elvețian: „Orașul este confortabil să te plimbi prin el, să faci totul plimbându-te, nu e foarte mare, iar orașul este foarte divers.”
Alexandru Grigoruță, proprietar restaurant: „Ei au devenit un factor foarte important pentru afacerile noastre și sunt din ce în ce mai mulți.”
Vizitatorii au la dispoziție și multe muzee în oraș. Până la sfârșitul acestei ierni, de exemplu, Muzeul Național de Artă din Timișoara are o expoziție cu operele marelui pictor Caravaggio și ale discipolilor săi.
Gabriela Petcana, vicepreședinte Asociația Națională a Agențiilor de Turism Sud-Vest: „De când suntem în Schengen, fără doar și poate accesul este mult mai ușor pentru turiștii individuali. În general, vin persoane fie mai în vârstă, undeva în partea a doua a vieții, care vor să nu meargă distanțe foarte lungi.”
Oradea a intrat și ea în acest parteneriat și încearcă să-i atragă pe amatorii de city-break-uri din vest.
Alex Chira, director Visit Oradea: „Singurul muzeu art-nouveau din România, singurul Muzeu al franc-masoneriei din România, avem un aquaparc care funcționează pe întreaga durată a anului, proximitatea cu Băile Felix.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, țara noastră a fost vizitată de aproape două milioane de turiști străini. Cei mai mulți erau din Germania, Italia și Israel. (sursa)