În urmă cu două săptămâni, pe 30 octombrie, la comemorarea a cinci ani de la incendiul din Colectiv, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara că lucrurile pentru tratarea „marelui ars“ în spitalele româneşti s-au schimbat, „dar mult prea lent”. În această dimineaţă, România l-a trimis pe medicul-erou de la Piatra Neamţ cu avionul în Belgia, pentru a-i salva viaţa.

„S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro.  

Dar încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea «marelui ars» în ţară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele.”

La două săptămâni de la această declaraţie, România este din nou în situaţia de a nu-şi putea trata pacienţii din categoria „mari arşi“. Medicul Ioan Cătălin Denciu, aflat de gardă la ATI Piatra Neamţ sâmbătă seară, a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, alături de o asistentă. Doctorul a suferit arsuri pe circa 40% din suprafaţa corpului, mai ales în zona inferioară a trupului, din cauza costumului de protecţie anti-COVID-19, care s-a aprins. Ministrul Nelu Tătaru a anunţat că medicul va fi transportat Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia. La ora publicării acestei ştiri, aeronava MAPN care efectuează transportul a decolat deja pe Aeroportul Otopeni.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Articolul precedentMedicul-Erou din Neamț a fost transferat în Belgia. Aeronava militară a decolat de la Baza 90 din Otopeni
Articolul următorOFICIAL! Guvernul Dăncilă alocase bani pentru spitalul din Piatra Neamț. Guvernul Orban nu a făcut nimic!