Tot mai mulți cetățeni străini ajung în România, pentru un trai mai bun. Marea lor majoritate provin din Asia.
Daniel Titirigi, comisarul-șef al Inspectoratului General de Imigrări (IGI), a dezvăluit din ce state vin la lucru, în România, muncitorii străini. Cei mai mulți sunt nepalezi. Urmează srilankezii și indienii. Africanii sunt puțini. Aceștia vin, în general, din Egipt, Maroc și Etiopia.
„Am aici o situație statistică pentru principalele 10 state care furnizează forță de muncă pe teritoriul României. Am avut pe primul loc Nepal, cu 18.772 de persoane, Sri Lanka, la o diferență mare, 6.295, apoi India – 3.445, Bangladesh, Egipt, Pakistan, Maroc, Turcia, Etiopia, Filipine. Vorbim de cei pentru care a fost solicitat anul acesta avize de angajare”, a afirmat Titirigi, la conferința „Muncitorii străini în România: realități și bune practici”.
Tot mai mulți asiatici și africani aleg să-și împlinească „visul european” în România
Peste 40.000 de avize de angajare au fost emise doar în anul curent.
„În ceea ce privește partea de avize de angajare, fac precizarea că doar pe anul 2025, ca și avize de angajare eliberate de Inspectoratul General de Imigrări, până în prezent avem 42.511 avize. Pentru schimbarea angajatorului avem 6.474 de avize eliberate, iar pentru schimbarea de funcție avem 683 avize eliberate, ceea ce înseamnă un total de 49.668 avize eliberate per total.
După cum bine știți, de-a lungul timpului, Inspectoratul General pentru Imigrări, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, a căutat soluții, pe de-o parte, pentru a crește capacitatea de preluare a cererilor de avize de angajare în muncă, conștienți fiind de nevoia de pe piața forței de muncă din România de lucrători nou admiși, iar pe de altă parte, de soluționarea și reglementarea șederii ulterioare a dreptului de ședere pentru cei care vin în România”, a transmis Titirigi.
Creșterea accelerată a cererii de forță de muncă în sectoare precum producția, construcțiile și serviciile determină angajatorii să se bazeze tot mai mult pe muncitori extracomunitari, într-un context în care resursele locale sunt insuficiente. La finalul anului 2024 erau înregistrați peste 140.640 de angajați proveniți din afara UE ce lucrează legal în România.
Cei mai mulți angajați extracomunitari au contracte de muncă în domeniul producției – 29.100, construcții – 28.500, comerț – 20.000, HORECA – 18.900, servicii administrative și de suport – 12.200, potrivit IGI. (sursa)