Guvernul maghiar a anunţat la începutul acestei săptămâni ceea ce a numit un „amplu plan de acţiune antirăzboi“ şi mai multe măsuri eco­nomice, cum ar fi introducerea de noi taxe pentru companiile straine şi prelungirea unora mai vechi, descrise iniţial ca temporare, menite să redu­că impactul războiului din Ucraina asupra ţării şi să finanţeze eforturile de reînarmare. După cum era de aş­tep­tat, scrie Portfolio, guvernul a justificat totul prin prisma războiului şi prelungirea acestuia, fără să spună niciun cuvânt despre derapajul bugetar.

Cătălina Apostoiu: Deşi nu a făcut niciun anunţ în acest sens în contextul anunţării noi­lor măsuri, guvernul a decis de ase­menea reducerea părţii de cheltuieli a bugetului din acest an cu 369 mili­arde de forinţi (980 milioane de euro). Guvernul reduce în principal investiţiile, iar întreaga sumă obţinu­tă prin reducerile de cheltuieli a fost plasată într-un fond de rezervă.

Investiţiile individuale sunt cei mai mari perdanţi ai reducerilor de cheltuieli anunţate.

Guvernul maghiar a „intrat într-o spirală de austeritate“, a co­men­tat purtătorul de cuvânt al Coali­ţiei Democratice, Balasz Barkoczy, ca reacţie la măsurile anunţate re­cent, notează Daily News Hungary.

Acesta a insistat că noua taxă su­pra­numită „contribuţie pentru apă­rare“ reprezintă o taxă veche sub un nou nume.

Ca reacţie la provocările econo­mice create de război, guvernul ma­ghiar a implementat mai multe mă­suri financiare. O contribuţie pentru apărare va fi percepută multinaţio­nalelor care au obţinut profituri su­pli­mentare în timpul războiului. Contribuţia va fi plătită de sectorul bancar, multinaţionale şi companii energetice, banii fiind viraţi în fondul de apărare, scrie Hungary Today.

În plus, guvernul plănuieşte să crească taxa pe tranzacţii plătită de bănci şi să impună o nouă taxă de con­versie pe tranzacţiile în valută. Pen­tru a-i proteja pe consumatori, s-a anun­ţat că o „îngheţare a comi­sioanelor de gestionare a conturilor şi de utilizare a cardurilor va fi introdusă în 2024 pentru cardurile şi conturile de retail“.

Balasz Barkoczy a declarat că guvernul „se preface“ că percepe o taxă pe bănci şi multinaţionale ştiind că acestea vor trece mai departe noua povară către clienţi „după cum acestea procedează întotdeauna“.

După calculele Portfolio, măsurile anunţate de guvernul maghiar ajustează suficient bugetul pentru ca guvernul să-şi atingă ţinta de deficit bugetar de 4,5% din PIB pe acest an.

Inflaţia a scăzut însă peste aşteptări în Ungaria în iunie, un lucru negativ pentru buget.

În iunie, inflaţia anuală din Ungaria a fost de 3,7%. Analiştii se aşteptaseră ca aceasta să scadă de la 4% în mai la 3,9%. Cu alte cuvinte, ultimele date arată o scădere peste aşteptări a inflaţiei.

Preţurile alimentelor au scăzut chiar şi lunar, cu 0,3%. (ZF.ro)

Articolul precedentÎncepe calendarul Admiterii în liceu / Când şi cum se completează opţiunile / 24 iulie – repartizarea computerizată
Articolul următorCum să ne ferim de caniculă. Cinci sfaturi care vă pot ajuta să faceți față temperaturilor extreme