Infractorii cibernetici profită de criza din energie. Sute de persoane au primit mesaje prin care erau anunțate că li s-a emis factura la energie cu amenințarea că energia electrică urmează să fie oprită la o anumită dată dacă nu este accesat un anumit link unde se face plata. Autoritățile îi avertizează pe oameni să nu acceseze link-ul și nu-și dea datele personale.

“Energia electrică este plănuită să fie oprită în ziua 10.09.2022! Vă rugăm să plătiți creanța.” Acesta este mesajul primit de sute de români. Ca să nu rămână fără curent, aceștia ar fi trebuit să acceseze un link, aflat în mesaj.

Ramona Dabija, reprezentat al Poliției Române: “Dacă ai accesat acest link și ai apucat să introduci datele financiare e bine să te adresezi de urgență unității bancare unde ai deschis contul respectiv și să îi rogi să îți monitorizeze tranzacțiile.

Este foarte important să te adresezi și polițiștilor la cea mai apropiată unitate sau dacă nu vrei să te deplasezi la secție este foarte important să trimiți o sesizare a poliției”.

Cei care primesc facturi din partea furnizorilor de electricitate trebuie să mai știe că atât în email, cât și în sms este specificat codul de client și suma exactă restantă de plată, iar majoritatea companiilor de electricitate nu trimit link-uri pentru efectuarea plății.

Furnizorii ale căror nume au fost folosite în sms-urile înselătoare au transmis propriile avertizări. CEZ Vânzare spune că oamenii trebuie să verifice ca mesajele să vină de la adrese de mail sau prin SMS-uri care conțin numele companiei. La rândul său, Transelectrica anunță că este operatorul național al rețelei electrice, nu furnizor, și că nu emite facturi. (sursa)

Articolul precedentOrașul din România aflat în topul preferințelor pentru aer curat, zgomot redus și preț bun al caselor
Articolul următorDouă avertizări de COD GALBEN în Bihor!