Raul Nețoiu: Invazia rusă în Ucraina a forțat Casa Albă să își schimbe calculele în privința „dolarului digital”, acesta devenind acum o prioritate pentru Statele Unite. Președintele american Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv prin care cere o revizie amplă a strategiei guvernului american cu privire la criptomonede, Casa Albă fiind îngrijorată de posibiltatea ca dolarul să își piardă rolul dominant în sistemul financiar mondial în favoarea Chinei.

Administrația Biden a ordonat Trezoreriei Statelor Unite, împreună cu alte agenții importante, precum Departamentele de Justiție și de Stat, să întocmească o analiză a potențialelor costuri și a beneficiilor oferite de o monedă digitală americană, informează Reuters. Raportul cerut de Casa Albă trebuie realizat până în luna septembrie.

În ordinul executiv al lui Biden se cere ca raportul să se concentreze asupra modului în care o versiune digitală a dolarului ar putea să îmbunătățească „incluziunea financiară”. Cu alte cuvinte, accesul de care dispun persoanele fizice și companiile la produsele și serviciile de care au nevoie: tranzacții, plăți, economii, credite și asigurări, livrate într-un mod responsabil și sustenabil, potrivit Băncii Mondiale.

Mai mult, analiza oficială trebuie să dezvăluie care sunt implicațiile asupra creșterii economice și modul în care monedele digitale străine ar putea afecta statutul dolarului ca monedă de rezervă principală a lumii.

Criptomonedele, o industrie de 1,85 de trilioane de dolari

În cele din urmă, ar putea fi nevoie de implementarea unei structuri mai ferme în ceea ce privește reglementarea industriei criptomonedelor într-o piață globală care valorează acum în jur de 1,85 de trilioane de dolari, scrie The Washington Post.

„În principiu, abordarea americană cu privire la activele digitale este una care încurajează inovația, dar care și atenuează riscurile pentru investitori, consumatori, companii, pentru stabilitatea financiară și pentru mediu”, au spus oficialii americani.

„Suntem conștienți că ‘inovația financiară’ în trecut, de multe ori, nu a fost în beneficiul familiilor din piața muncii, a mărit inegalitatea și riscul financiar sistemic”, au spus oficialii.

Casa Albă le-a solicitat agențiilor să scoată în evidență condițiile care ar duce la „adoptarea în masă a diferitelor tipuri de active digitale” și riscurile și oportunitățile aferente.

Ordinul lui Biden le-a cerut autorităților de reglementare să se concentreze asupra modului în care inovația tehnologică poate avea un impact asupra obiectivului mai puțin specific de a introduce cripto-activele „cu un ochi pe cei mai vulnerabili” membri ai societății.

Casa Albă: Popularitatea activelor digitale facilitează crimele cibernetice

Popularitatea tot mai mare a activelor digitale ar putea crește riscul ca ele să poată fi folosite pentru spălare de bani, pentru a finanța grupări teroriste și pentru a facilita infracțiunile cibernetice, a avertizat administrația Biden.

Astfel, raportul trebuie să detalieze felul în care criptomonedele pot fi utilizate în activități de finanțare ilegală și să întocmească un plan coordonat de acțiune pentru atenuarea riscurilor.

Potrivit oficialilor, analiza cerută de Biden va „întări rolul de lider al Statelor Unite în sistemul financiar global și va proteja eficiența pe termen lung a instrumentelor critice pentru asigurarea securității naționale, cum ar fi sancțiunile și strategia de combatere a spălării de bani”.

Invazia rusă în Ucraina a accentuat eforturile Washingtonului de a analiza atât beneficiile, cât și pericolele pe care le presupun monedele digitale. Guvernul ucrainean și alte organizații care oferă ajutoare umanitare în Ucraina au strâns zeci de milioane de dolari din donații de criptomonede de la începutul conflictului.

Între timp, unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca rușii să folosească criptomonede pentru a evita sancțiunile, deși alții spun că dimensiunea relativ mică a pieței și trasabilitatea activelor digitale fac din această opțiune ceva imposibil de realizat pentru rușii vizați de sancțiuni.

Washingtonul, îngrijorat că dolarul și-ar putea pierde rolul dominant în favoarea Chinei

Ordinul executiv îi îndrumă pe oficialii americani din sistemul federal să facă o prioritate din cercetarea și dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale americane, un fel de dolar digital pe care alte peste 100 de state din întreaga lume, inclusiv Rusia și China, caută să îl implementeze pentru propriile lor monede.

Nouă țări au emis deja monede digitale prin banca centrală și alte 16, inclusiv China, au început să își dezvolte astfel de active digitale, potrivit Consiliului Atlantic, ceea ce i-a îngrijorat pe unii oficiali de la Washington despre faptul că dolarul ar putea să își piardă rolul dominant în favoarea Chinei, informează Reuters.

Criptomonedele care primesc susținerea băncilor centrale prezintă riscuri care includ posibila reducere sau eliminare a rolului de intermediar al băncilor. Însă, studiul realizat de banca centrală a Statelor Unite a adăugat și faptul că o versiune digitală a dolarului ar putea crește popularitatea monedei americane la nivel global.

„Rolul dolarului a fost și va continua să fie crucial pentru stabilitatea generală a sistemului monetar internațional”, a spus un oficial american. „Monedele digitale străine și simpla introducere a lor nu pune în pericol dominația [dolarului].”

Dubaiul aprobă reglementarea criptomonedelor și a NFT-urilor

În Emiratele Arabe Unite, Șeicul Mohammed bin Rashid, prim-ministru al statului și lider al Dubaiului, a aprobat o lege pentru reglementarea criptomonedelor și a NFT-urilor („jetoanele nefungibile”).

Autoritatea de Reglementare a Activelor Virtuale din Dubai va monitoriza tranzacțiile digitale și va proteja datele personale ale utilizatorilor, scrie Khaleej Times. În plus, va fi responsabilă pentru acordarea de licențe și reglementarea sectorului pe teritoriul Dubaiului.

„Viitorul aparține celor care îl proiectează. Prin legea activelor virtuale, ne dorim să participăm la conturarea viitorului acestui sector aflat în continuă evoluție”, a scris șeicul Dubaiului pe Twitter.

Un NFT este un activ digital care reprezintă obiecte din lumea reală, cum ar fi obiectele de artă, muzica, bunurile digitale din jocuri de calculator și videoclipurile, informează Forbes. Ele sunt cumpărate și vândute online, de multe ori cu ajutorul criptomonedelor, și sunt de obicei codificate cu aceleași programe ca și criptomonedele.

Cu toate că există din 2014, NFT-urile au câștigat recent notorietate deoarece au devenit o modalitate din ce în ce mai populară de a cumpăra și vinde opere de artă digitală. Din noiembrie 2017, s-au plătit 174 de milioane de dolari pentru NFT-uri.

Reacții pozitive din industria criptomonedelor din SUA

Lideri ai industriei criptomonedelor și-au exprimat aprecierea față de ordinul Casei Albe pe care îl văd ca pe o victorie pentru acestor sector industrial.

„Astăzi, în timp ce democrațiile se confruntă cu cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale din acest secol, asistăm la un progres”, a spus Tomicah Tillemann, un fost oficial al Departamentului de Stat al SUA. „Ordinul executiv va ridica o discuție serioasă și susținută despre cum să construim arhitectura politică a unui internet mai bun. Este o dezbatere pe care americanii o merită.”

Directorul executiv al Circle, Jeremy Allaire, al cărui companie emite una dintre cele mai populare criptomonede, a scris pe Twitter că ordinul semnalează faptul că Statele Unite „pare să accepte realitatea că active digitale reprezintă una dintre cele mai importante tehnologii și infrastructuri ale secolului XXI. Este foarte satisfăcător să vezi așa ceva din partea Casei Albe după ce atât de mulți dintre noi au susținut această cauză de mai bine de 9 ani.”

În ciuda reacțiilor pozitive, ar putea dura ani de zile pentru a dezvolta și introduce un „dolar digital”, au avertizat miercuri oficiali din administrația Biden.

După anunțul lui Biden, valoarea Bitcoin a crescut cu aproape 10%

„Trebie să fim foarte, foarte chibzuiți cu privire la acea analiză din cauza implicațiilor profunde ale unei mutări în această direcție asupra țării care emite principala monedă de rezervă a lumii”, a spus unul dintre oficialii americani.

După anunțul lui Biden, valoarea Bitcoin a avut o creștere semnificativă. Potrivit Reuters, la mijlocul zilei de tranzacționare de miercuri, Bitcoin crescuse cu 9,1% până la 42.280 de dolari și a ajuns la cel mai mare câștig procentual din 28 februarie, în timp ce, Ether, o criptomonedă mai mică, a crescut cu 6,3% până la 2.740 de dolari și se apropie, la rându-i, de cea mai mare valoare din această lună. (digi24.ro)

Articolul precedentProfit.ro: Statul face o platformă de scanare a dezinformării online. Dar! Cine asociază președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă!
Articolul următorDupă Polonia, Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, vine astăzi la Bucureşti