SUA au lansat vineri lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, marcând începutul a ceea ce va fi probabil un răspuns la scară mai mare asupra miliţiilor susţinute de Iran care sunt responsabile pentru atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu.

Lovitura de răspuns a SUA vine după un atac mortal asupra unei baze militare din Iordania în care au murit trei soldaţi americani şi alte aproape 40 de persoane au fost rănite, relatează Reuters şi CNN.

Potrivit oficialilor americani citaţi de presa occidentală, aceste lovituri ar fi doar primele dintr-un răspuns mai amplu, pe mai multe niveluri, al administraţiei preşedintelui Joe Biden după atacurile din weekend, care au fost efectuate de militanţi susţinuţi de Iran.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că loviturile au vizat instalaţii din Irak şi Siria legate de Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) şi de miliţiile pe care le sprijină.

Deşi loviturile americane nu au vizat nicio locaţie din Iran, este posibil ca acestea să sporească îngrijorarea cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu, care au luat amploare în urma războiului de peste trei luni dintre Israel şi TERORIȘTII palestinieni Hamas din Gaza.

SUA au 900 de soldaţi în Siria şi aproximativ 2.500 în Irak.

Gardienii Revoluţiei – armata de elită a regimului de la Teheran – au început să-şi retragă ofiţerii de rang înalt din Siria, după ce loviturile israeliene au ucis şase membri ai săi, au declarat pentru Reuters surse familiare cu această problemă.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, care controlează cea mai populată parte a Yemenului, au atacat nave în Marea Roşie, sub pretextul că astfel îşi exprimă solidaritatea cu palestinienii din Gaza, atrăgându-şi lovituri de retorsiune din partea SUA şi a Marii Britanii. (sursa)

Articolul precedentPloi și lapoviță în acest weekend. De luni însă, un val de aer TROPICAL va aduce temperaturi neobișnuite pentru această perioadă
Articolul următorCiolacu a semnat cu agricultorii și transportatorii un acord pentru încetarea protestelor