Statele Unite au avertizat duminică în legătură cu “consecinţele catastrofale” în cazul în care Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul rus de externe a declarat că regiunile care organizează referendumuri criticate pe scară largă ar beneficia de protecţie totală dacă ar fi anexate de Moscova, transmite Reuters.

Voturile din patru regiuni din estul Ucrainei, care vizează anexarea teritoriului pe care Rusia l-a luat cu forţa, au fost organizate duminică pentru a treia zi. Parlamentul rus ar putea lua măsuri pentru a oficializa anexarea în câteva zile.

Prin încorporarea zonelor Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia în Rusia, Moscova ar putea prezenta eforturile de a le recuceri ca fiind atacuri asupra Rusiei însăşi, un avertisment pentru Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică că Statele Unite vor răspunde la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi că a explicat Moscovei “consecinţele catastrofale” la care se va expune.

“Dacă Rusia depăşeşte această linie, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”, a declarat Sullivan la emisiunea “Meet the Press” de la postul de televiziune NBC.

Ultimul avertisment al SUA a urmat unei ameninţări nucleare abia voalate făcute miercuri de preşedintele Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va folosi orice armă pentru a-şi apăra teritoriul.

Mai puțin de 5% dintre românii eligibili au cerut iodura de potasiu în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că, în luna august, faţă de luna iulie a fost o creştere semnificativă a persoanelor care au solicitat de la medicul de familie prescripţia pentru iodura de potasiu, fiind vorba de o creştere de la 1.200 în iulie la 230.000 în august.

Sunt aproximativ 7 milioane de persoane eligibile, în România, pentru a primi iodura de potasiu care ar urma să fie folosită numai în cazul unui accident nuclear. Alexandru Rafila a explicat, la Antena 3, duminică seară, că întreaga campanie pentru iodura de potasiu a avut un debut anevoios.

După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil.

Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Întrebat dacă se discută serios despre un accident nuclear în Guvern, Rafila a explicat că acest lucru se întâmplă doar după incidentele din teren.

”În Guvern nu am discutat despre o probabilitate, ci despre această posibilitate care câteodată este adusă în lumina reflectoarelor după incidentele de pe teren”, a declarat Alexandru Rafila. (ziare.com)

Articolul precedentPolonia vrea să impună o suprataxă companiilor din energie. Suma strânsă s-ar apropia de trei miliarde de dolari. La noi, peneliștii s-au opus din greu unor măsuri similare
Articolul următorCâte milioane pierde România pentru a distruge vaccinurile cumpărate inutil