Un studiu realizat de o platformă de recrutare online arată că 9 din 10 angajați români își doresc de la angajator un salariu corect și raportat la piața muncii, însă doar 30% știu cât pot cere la un interviu.

Astfel, 7 din 10 angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiența și competențele din CV și de nivelul pieței, potrivit BestJobs.

În ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus la conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional, arată studiul. 

Conform platformei de recrutare, aproape 2 din 3 angajați nu sunt mulțumiți de salariul actual și 71% au de gând să negocieze cu angajatorul în viitorul apropiat pentru a obține un salariu mai mare.

În plus, atunci când negociază cu angajatorul, 59% dintre angajații chestionați își iau informații despre salariul potrivit de la prieteni sau cunoștințe care lucrează în aceeași industrie sau ocupă rol similar, din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%), iar 37% consultă instrumentele online de comparare a salariilor.

Totodată, atunci când negociază cu angajatorul, jumătate dintre angajați spun că argumentează nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune pe care le-au avut la job, în timp ce aproape 16% menționează volumul de muncă mai mare decât al colegilor și tot atâția sprijinul acordat colegilor pentru a-și rezolva sarcinile de la job. 

Criteriile pe care le iau în calcul pentru a-și justifica nevoia de creștere salarială sunt

  • experiența (63%);
  • evoluția în cadrul jobului (53%);
  • setul de competențe (47%);
  • vechimea (aproape 38%);
  • salariul primit de alți profesioniști din aceeași industrie sau cu același rol (aproximativ 19%);
  • costul vieții (peste 12%).

Un reper de încredere care poziționează corect experiența profesională a unui candidat pe piața muncii este necesar și celor care își caută un job nou, mai ales că 70% dintre aceștia au menționat că nu știu la ce salariu să se aștepte, conform platformei de recrutare.

În acest sens, cunoașterea salariilor din piață ar da angajaților curajul să își schimbe jobul și să obțină un venit mai mare (31%), le-ar oferi un argument în negocierea cu actualul angajator (22%) și i-ar ajuta să se orienteze către un domeniu cu salarii mai bune și mai multă stabilitate.

Aproape 20% spun că ar ajuta întreaga piață a muncii, să nu mai fie diferențe de salarizare între angajații cu roluri similare, mai arată sondajul.

Dintre cei care au negociat salariul la o ofertă inițială de muncă, 26% au obținut o mărire de 10%, 26% au obținut mai mult de 20%, iar 15% au obținut o majorare de 20% a ofertei salariale inițiale.  

63% dintre angajații români chestionați iau în calcul să își schimbe domeniul de activitate în următorii 5 ani și să se reorienteze profesional, iar salariile oferite (62%), oportunitățile mai bune de creștere și dezvoltare profesională (48%), flexibilitatea programului și condițiile de lucru în general (aproximativ 45%) sunt principalele criterii pe care le au în vedere.

În plus, pentru a evolua constant în carieră, 56% plănuiesc să își schimbe locul de muncă, în timp ce 53% vor să își atingă obiectivele la job iar 31% să își ia o acreditare sau o certificare.

Sondajul a fost efectuat în perioada februarie – martie pe un eșantion de 1.275 utilizatori de internet din România. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.