Dacă privim harta României ca pe un puzzle alcătuit din culturile agricole cele mai reprezentative pentru fiecare județ, țara noastră ar semăna cu o salată bogată și sănătoasă, fie că este vorba de legume sau fructe.
Fermierii din fiecare județ valorifică resursele oferite de climă și sol, căutând să obțină cele mai bune rezultate. În 2023, suprafața totală cultivată a depășit 8,2 milioane de hectare, conform datelor furnizate de INS, scrie panorama.ro.
De la sfecla de zahăr din Ardeal până la pepenii și porumbul din sud, harta agricolă a țării reflectă atât tradițiile locale, cât și adaptarea agricultorilor la condițiile naturale.
În Cluj, sfecla de zahăr rămâne o cultură emblematică, cu o producție medie de 64,72 tone/ha, ceea ce demonstrează experiența și eficiența fermierilor din regiune.
Bihorul se afl[ pe locul cinci în țară, ca productivitate, la cultura de porumb verde furajer, cu 27,8 de tone la hectar.
Porumbul furajer este predominant în Brăila, cu o producție medie de 47,3 tone pe hectar, în timp ce în Călărași, cartofii sunt cei mai cultivați, atingând aproape 29 tone pe hectar.
În București, roșia se află pe primul loc, având o producție medie de 35,6 tone pe hectar. În Giurgiu, Olt și Vaslui, varza albă domină, cu o producție de peste 20 tone pe hectar.
Harta publicată de Panorama ilustrează foarte exact modul în care agricultorii s-au adaptat la condițiile de sol, climă și tradițiile locale.

FOTO: panorama.ro (sursa)