Românii au început să se gândească de două ori înainte să plece la muncă în străinătate. Deși pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare angajatorii străini, doar în ultima lună, au oferit 1800 de posturi, prea puțini au aplicat.

Interesul scăzut se explică prin faptul că în țară cei cu experiență încep să câștige bine și, în plus, sunt lângă familie.

Bianca are 25 de ani și a studiat managementul ospitalității în Olanda. A lucrat apoi la un complex hotelier de cinci stele din Franța. A primit oferte din Olanda și Dubai, dar a ales să revină în România. Pentru că are experiență, se ocupă de un hotel din Alba Iulia.

Bianca Cozma – marketing manager: “Cred că sunt foarte multe bune practici pe care le-am deprins de acolo care se pot aplica și în România.”

Bogdan Andrei a lucrat și el în Grecia, Statele Unite și Marea Britanie timp de trei ani și jumătate. A fost pe rând ospătar, asistent personal și recepționer. Acum coordonează departamentul de vânzări al unui mare hotel din Poiana Brașov: “Din cîte văd, în piață, oamenii sunt din ce în ce mai tentați să ramâna în țară pentru că sunt la fel de motivați că și în străinătate.”

Și Bianca Florea a organizat sezonier evenimente private în Londra. Este însă mult mai fericită într-o florărie din Brașov: “Nu m-aș întoarce să locuiesc, am văzut despre ce e vorba.”

Așa se explică și de ce puțini candidați și-au arătat interesul pentru joburile listate recent de angajatorii străini. Dacă numărul de locuri de muncă pentru străinătate reprezintă 7% din total, procentul aplicărilor este de doar 1,1%.

Ana Călugăru, reprezentant platformă online de joburi: “Cu toate că angajatorii sunt foarte interesați de candidații din România, în ceea ce îi privește pe candidați interesul este destul de scăzut. Cea mai mare parte a candidaților își doresc să rămână în țară”.

Pentru 500 de locuri de muncă sezoniere în străinătate au aplicat aproape 3.000 de persoane interesate. Însă și aici angajatorii caută persoane calificate ori cu minimă experiență, mai ales în domeniul ospitalității unde salariile pleacă de la 1300 de euro pentru barmani ori ospătari și pot depăși 4.000 de euro pentru bucătari.

Grecia și Spania rămân în top. Pentru sezonul estival, contractele variază între 3 ori 6 luni. (sursa)

Articolul precedentElevii se întorc la școală, angajații se pregătesc de mini-vacanța de 1 Mai
Articolul următorTrei români au murit într-un accident produs în Ungaria. Două persoane au fost aruncate din mașină în urma impactului (VIDEO)