Salvamarii de pe litoralul românesc atrag atenția că unii turiști ignoră steagul roșu și se pun în pericol. Patru oameni, printre care și un copil, au fost salvaţi în ultimul moment în staţiunea Jupiter, marți, 30 iulie, după ce au intrat în mare în timp ce era arborat steagul roșu.
Nu este prima dată când turiștii s-au aventurat să înoate în Marea Neagră, deși salvamarii le-au explicat care sunt pericolele la care se expun. În vara anului 2023, mai multe persoane și-au pierdut viața după ce au ignorat steagul roșu, iar alții s-au ales cu dosar penal, după ce s-au luat la bătaie cu salvamarii.
Conform Antena3, turiștii din stațiunea Jupiter au avut „noroc”, deoarece au fost salvați în timp record. Una dintre persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la spital.
„Femeia în stare gravă avea puls în momentul în care au venit medicii. Momentan nu cunoaștem starea ei, dar probabil este una stabilă. Nu a avut nevoie de resuscitări, însă se află în stare foarte gravă”, a explicat unul dintre salvamari, conform sursei menționate.
Apelul disperat al salvamarilor
Salvamarii amintesc că, atunci când este arborat steagul roșu pe plajă, este interzis înotul, iar această interdicție este menită să le salveze viața.
„Turiștii trebuie să aibă în vedere că pericolul tot există. Să nu se aventureze foarte tare în larg și să ne asculte, în primul rând pe noi, când le dăm sfaturi, pentru că le dorim binele, nu răul”, a subliniat unul dintre salvamari, pentru sursa citată.
Cei care aleg să meargă la mare trebuie să se uite cu atenție la steagurile arborate pe plajă: steagul roșu înseamnă că zona este supravegheata de salvamari ș nu este recomandat înotul. Steagul galben înseamnă că înotul este recomandat doar profesioniștilor. Dacă pe plajă este afișat steagul alb sau negru în carouri, înseamnă că înotul este interzis și au voie doar ambarcațiunile. (sursa)