Incertitudinile economice și electorale schimbă coșul de cumpărături în multe familii. O analiză bazată pe milioane de tranzacții arată modificări importante ale vânzărilor din magazine, într-un interval de numai două săptămâni.

În timp ce clienții din mediul rural și-au făcut provizii de făină, paste, ulei și hârtie igienică, cei din orasele mari, au luat din impuls, mai multe produse de răsfăț, de pildă, ciocolată, chipsuri și sucuri.

Analiza are la bază peste 124 de milioane de tranzacții efectuate la casele de marcat din marile magazine dar și din unele supermarketuri online.

Au fost comparate vânzările din săptămâna 5-11 mai, de dupa turul 1 al alegerilor cu cele din săptămâna precedentă. Iar concluziile diferă de la o regiune la alta.

Românii din sudul și nordul țării au avut mai mult un comportament de aprovizionare. În județe precum Teleorman, Giurgiu și Olt, de pildă, în doar o săptămână, au crescut cu peste 70% vânzările de zahăr și cu peste 60% cele de ulei. Vedem creșteri semnificative și la paste.

Sunt alimentele de bază pe care le putem ține în cămară mai mult timp fără să se strice. Dacă ne mutăm spre centrul țării, românii de acolo au fost, mai degrabă, temperați. S-au limitat la strictul necesar, dar au cumpărat mai puține țigări, ciocolată și alcool, de pildă.

Românii din orașele mari și-au făcut provizii cu produse de răsfăț

În orașele mari, ca București, Cluj si Iași, cumpărăturile au fost mai mult pe fond emoțional. S-au inregistrat creșteri la vânzările de ciocolată și alte produse de răsfăț asociate mai degrabă cu un mâncatul impulsiv.

Schimbarea comportamentului la cumpărături, într-o perioadă atât de scurtă, are la bază doi factori, sunt de părere economiștii.

Bogdan Belciu, economist: „Pe de o parte, efectul alegerilor, pe de altă parte, agravarea situației economice la modul general. Se vorbește mai mult de potențiale evoluții negative ale economiei în perioada viitoare, deci alegerile nu au fost decât cireașa de pe tort. Dacă vreți, nu au fost decât un mic factor agravant. Lucrurile urmau să se întâmple, se întâmplă oricum.”

Dan Marc, cofondatorul unei firme de monitorizare a comportamentului în magazine: „Putem să corelăm cu perioade similare din pandemie, din crize economice, cele în care oamenii încearcă să își cheltuiască din venituri pe alimente care să le ofere autonomie alimentară, dar pe termen mai lung. Ăsta este principalul mesaj pe care l-am descoperit și am văzut diferența.

Pastele, la nivel național, au crescut cu mai mult de 50%, iar celelalte au crescut în medie cu peste 30%. Bineînțeles că aici am inclus și hârtia igienică care a avut o creștere de peste 18%, care nu a mai fost văzută nici săptămâna precedentă și nici în aceeași perioadă a anului trecut.”

În același timp, consumul de alcool a scazut in Brașov, Cluj ori Harghita. Potrivit specialiștilor situatia are legatura cu reducerea activităților sociale. (sursa)

Articolul precedentLa o televiziune din Franța, aliatul care ne-a susținut și cu NATO și cu UE și cu Schengen, George Simion o compară cu Iranul!… (VIDEO) / #atâtapoate
Articolul următorArmata Română și-a crescut efectivele cu aproape 7.000 de militari profesioniști. Urmează un proiect de lege pentru militarii voluntari