România se retrage din Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria. Potrivit informațiilor Profit.ro, întrucât nu există însă o procedură prin care România (și celelalte state) să se poată retrage din aceste bănci, care au legătură cu Rusia, cu plata unei compensații, statul român va trebui să renunțe la cele două participații, urmând să piardă cel puțin valoarea capitalului vărsat, de 40 milioane de euro, respectiv 26,1 milioane euro la BII și 14,2 milioane euro la BICE.

Probleme ar putea să apară, însă, la BII, care a împrumutat sume importante în lei de pe piața românească, inclusiv printr-o emisiune de obligațiuni listată pe Bursa de Valori București. De asemenea, BII a acordat finanțări importante în România unor companii și nu este clar ce se va întâmpla cu acestea.

Mai multe companii mari din statele occidentale au anunțat decizii de retragere de pe piața din Rusia, unele fiind chiar nevoite să renunțe la activele deținute, cum ar urma să fie și cazul României în această situație.

Potrivit informațiilor Profit.ro, renunțarea la cele două participații este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), decizia fiind una motivată politic, în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei pentru războiul declanșat în Ucraina, și nu una determinată de rațiuni financiare.

De asemenea, decizia de renunțare trebuie adoptată prin proiect de lege votat în Parlament, similar cu decizia de a adera la cele două instituții financiare.

Țările membre BICE sunt Bulgaria, Vietnam, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia și Cehia. Statele membre BII sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă, Slovacia și Vietnam. În timp ce, la BII, România are 6,14%, Rusia are 47,46%. La BICE, România deține o participație de 7,1%, iar Rusia de 51,6%.

În timp ce în cazul BICE expunerea pe România este marginală, situația în ce privește BII este mai complicată. Banca Internațională de Investiții nu doar că a finanțat proiecte în România, dar a și împrumutat sume importante în lei. În timp ce multe astfel de împrumuturi au fost destinate direct investitorilor instituționali, banca a lansat o emisiune de obligațiuni care este listată și la Bursa de Valori București.

BII are sediul la Budapesta. Ungaria nu s-a alăturat demersului celorlalte țări UE membre ale BII, care au decis să renunțe.

citiți mai multe pe profit.ro

Articolul precedentSfârșitul este un nou început
Articolul următorCât de dependenți suntem de gazele rusești și cum ne putem salva