Procentul tinerilor din România care au părăsit timpuriu sistemul de educație a crescut ușor anul trecut, ajungând la 15,6%, relevă datele biroului european de statistică, Eurostat citat de profit.ro. În 2019, procentul era de 15,3%. România se numără însă, ca și în anii anteriori, printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai ridicată rată a tinerilor care părăsesc prematur sistemul de educație, fiind depășită în această privință doar de Malta și Spania.
Totuși, rata de părăsire timpuri a educației în România s-a redus în ultimul deceniu, de la 19,3% în 2010.
Rata celor care părăsesc timpuriu sistemul de educație și instruire este definită de UE ca acel procent de tineri (18-24 de ani) care au finalizat cel mult învățământul secundar inferior (gimnaziu) și care au declarat că nu au primit nici un fel de educație sau instruire în cele patru săptămâni care precedă ancheta.
România și Cehia sunt singurele state din UE unde rata de părăsire timpurie a educației este mai mare în rândul persoanelor de sex feminin. Astfel, în România, 16,6% din tinerele din categoria de vârstă menționată au abandonat prematur sistemul de educație. În cazul persoanelor de sex masculin, procentul celor care au renunțat timpuri la educație este cu aproape 2 puncte procentuale mai mic, situându-se la 14,7%.
La nivelul Uniunii Europene, procentul celor care au părăsit timpuriu școala a fost de 9,9% în 2020, în scădere de la 10,2% în anul anterior. Rata a fost pe un trend descendent în ultimii 10 ani, fiind de 13,8% în 2010.
În rândul tinerelor din UE, rata de părăsire a educației a fost de 8% în 2020. În cazul persoanelor de sex masculin cu vârsta de 18-24 de ani, procentul celor care au abandonat tmpuriu educația a fost de 11,8%. (profit.ro)