Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în executivul european.

Propunerea României pentru postul de comisar european este Roxana Mînzatu, iar portofoliul alocat este – Oameni, Competențe și Pregătire.

România primește în același timp și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Va fi cea mai înaltă poziție ocupată de România în Comisie după aderarea la UE în 2007!


UPDATE: Ursula von der Leyen a anunțat marți că Roxana Mînzatu a primit postul de vicepreședinte în Comisia European și are portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness).

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Roxana Mînzatu va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.


Premierul Marcel Ciolacu a declarat, săptămâna trecută, că negocierile pentru portofoliul comisarului european din partea României continuă și a precizat că este tentant un portofoliu în zona socială, cu două direcții generale în interiorul Comisiei, unde acel comisar este decident. De asemenea, Ciolacu a dezvăluit că este tentat și un post de comisar care are atribuții în interiorul Comisiei.

Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari – câte unul din fiecare stat membru – este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii, executivul european, potrivit AFP.

Uniunea Europeană trebuie să își stabilească prioritățile într-un moment geopolitic crucial, cu războiul din Ucraina, campania prezidențială din SUA și concurența economică din partea Chinei.

În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dureroase până în ultima clipă. (sursa)

Articolul precedentCTP: PNL, partid de ”tejghețari”, turnători la Securitate
Articolul următorIncendiu în Parlamentul României. Un bărbat a aruncat cu benzină. Atacatorul este căutat de Poliție, iar clădirea a fost închisă (FOTO)