România află vineri verdictul în procesul pentru Roșia Montană. Dacă autoritățile de la noi sperau inițial să plătim în jur de două miliarde de dolari firmei canadiene Gabriel Resources, despăgubirile pot fi și de trei ori mai mari.
Dar, nu este exclus să ni se impună deschiderea exploatării de aur. Dacă se va ajunge aici, premierul și-ar dori un referendum, pentru consultarea românilor.
Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington, organism al Băncii Mondiale, a anunțat Guvernul României că se va pronunța vineri, în procesul cu firma canadiană Gabriel Resources, care ne-a dat în judecată pentru blocarea exploatării aurului de la Roșia Montană, deși obținuseră acest drept.
Astfel, ne putem aștepta că instanța să ne oblige să plătim cea mai mare despăgubire dată vreodată unei companii străine. Suma maximă ar fi de 6,7 miliarde de euro, iar cea minimă, în jur de 1 miliard, adică atât cât au investit ei.
După anunțarea deciziei, Guvernul va stabili și care este strategia de negociere.
Momentan, ar exista mai multe posibile abordări.
Există, de pildă, o cale extraordinară de atac, a spus-o chiar ministrul Finanțelor, dar șansele să se schimbe ceva sunt mici. În plus, amânarea plății poate atrage și dobânzi.
Apoi, mai putem negocia plata în rate, fiind vorba de o sumă mare.
Posibilă scoatere din patrimoniul UNESCO
Și ar mai fi un posibil scenariu: o decizie nemonetară, adică tribunalul să nu decidă despăgubiri în bani, dar să oblige România să continue exploatarea. De altfel, licența de exploatare a aurului este încă în vigoare.
Asta ar însemna automat delistarea Roșiei Montane din patrimoniul UNESCO.
Nu există o procedură prin care un stat să ceară din proprie inițiativă retragerea unui sit din patrimoniu, dar există precedent. Au mai fost în istorie două cazuri de scoatere a unor situri:
Sanctuarul Arabian Oryx, din Oman, după ce statul a decis să reducă dimensiunea ariei protejate cu 90%, și Valea Elbei la Dresda, Germania. Autoritățile au construit acolo un pod cu patru benzi. Iar comitetul patrimoniului mondial a considerat că s-a distrus astfel valoarea sa, și a decis scoaterea de pe listă.
Deși n-ar mai exista presiunea uriaşă pe buget, această soluție ar fi totuși complicată. Premierul a declarat chiar că vrea un referendum pentru Roșia Montană, să afle dacă ar trebui continuată sau nu exploatarea aurului de acolo. Și asta pentru că în 2013, atunci când s-a dat undă verde exploatării, zeci de mii de oameni au protestat în stradă, în mai multe orașe din România.
Sursa: Pro TV