O reuniune a Comandamentului pentru Energie este aşteptată să se desfăşoare, vineri, după ce premierul Marcel Ciolacu a decis să convoace această şedinţă de lucru, spunând că este nevoie de ”soluţii eficiente” pentru ”o vară provocatoare”. Decizia a venit după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că nu există motive de teamă privind pene de curent generalizate, de blackout, şi a făcut apel la simţ de răspundere.
Comandamentul pentru Energie a fost convocat de premierul Marcel Ciolacu, reuniunea urmând să se desfăşoare începând cu ora 9.00. La şedinţa de lucru, coordonată de Ciolacu, participă vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie, precum şi ai Consiliului Concurenţei.
Premierul a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de joi, că prognozele arată că de vineri va fi depăşită faza critică generată de valul masiv de caniculă.
”În această săptămână, periodic, am stat de vorbă cu domnul ministrul al Energiei, domnul Sebastian Burduja, care a fost extrem de activ şi s-a consultat permanent cu producătorii şi distribuitorii. Vreau să le mulţumesc tuturor lucrătorilor din Sistemul Energetic Naţional, companiilor de stat sau private, pentru eforturile făcute ca să trecem de această etapă grea cu cât mai puţine probleme pentru români”, a arătat el.
”E nevoie să venim cu soluţii eficiente, fiindcă ne aşteaptă în continuare o vară provocatoare”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. El a făcut apel la ”toţi cei din spaţiul public” să dea dovadă de simţ de răspundere, să nu îi alarmeze pe români, ”pentru că nu sunt motive de panică”. Ministrul s-a referit şi la spitale, în urma penelor înregistrate la Spitalul Fundeni, arătând că trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea, iar acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi.
De asemenea, ministrul a explicat că în perioada cu temperaturi extreme consumul de energie la nivel naţional a crescut cu peste o mie de megawaţi faţă de o zi normală de vară. El a explicat că şi producţia de energie din surse eoliene a scăzut semnificativ, având în vedere că în perioadele foarte călduroase vântul nu bate.
La rândul său, fostul ministru al Energiei Virgil Popescu a afirmat că nu există risc de blackout, iar cine susţine acest lucru este interesat doar să creeze panică şi condiţiile pentru a ţine preţurile sus. ”Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze, cu celeritate, speculaţiile pe piaţă, în această perioadă”, a subliniat Popescu.
”Până atunci haideţi să dăm drumul la aerul condiţionat, cu sau fără intermitenţe, să ne liniştim şi să analizăm lucrurile pe rând”, a spus el.
Virgil Popescu a precizat că extinderea capacităţilor de stocare a energiei a fost una din priorităţile mandatului său de ministru al Energiei.
”Dar mă simt nevoit să insist: fără accelerarea proiectelor macro de energie, din surse nucleare şi pe gaz care pot funcţiona în bandă, riscăm să avem aceleaşi discuţii în fiecare perioadă când avem vârf de consum”, a precizat Virgil Popescu. (sursa)