Reducerea diferenţei de salarizare între bărbaţi şi femei poate stimula economia mondială cu aproximativ 7%, sau 7.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport Moody’s Analytics.
În ritmul actual, ar putea dura 132 de ani pentru ca lumea să reducă decalajul economic de gen, a spus Moody’s, citat de CNBC.
Impulsul economic va veni pe măsură ce mai multe femei se vor alătura forţei de muncă şi va avea loc o creştere a productivităţii.
O pondere mai mare a femeilor care deţin roluri manageriale şi profesionale mai productive va fi, de asemenea, de ajutor, arată raportul.
”Scăderea decalajului de gen în participarea la forţa de muncă şi a decalajului de gen în management în ţările OCDE poate creşte activitatea economică globală cu aproximativ 7%, sau cu aproximativ 7 mii de miliarde de dolari în dolari actuali”, au scris directorii Dawn Holland şi Katrina Ell în raport.
Raportul spune că reducerea diferenţelor de remunerare pe pieţele emergente, precum India, ar creşte şi mai mult acest potenţial.
Numărul femeilor din ţările OCDE care deţin o diplomă de master sau echivalentă îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor, a spus Moody’s, dar acestea rămân în continuare semnificativ subreprezentate în funcţiile de conducere de nivel mediu şi superior.
Acest lucru duce la ceea ce ei numesc o ”subcalificare” consecventă a femeilor, referindu-se la subutilizarea abilităţilor şi a timpului femeilor.
Ca rezultat, acest lucru ar putea duce la ”pierderi economice la nivel individual şi macroeconomic”, deoarece economiile au realizat progrese ”limitate şi divergente” în dezvoltarea femeilor în ultimii 10 ani, a spus Moody’s.
”În medie, femeile fac o investiţie iniţială mai mare în educaţie, dar tind să obţină posturi de nivel mai scăzut şi cu salarii mai mici, angajate sub nivelul lor de calificare, măsurat prin realizările lor educaţionale”, au spus autorii. (sursa)