Ministerul Sănătății nu promovează în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării și „se face un cal de bătaie dintr-o falsă problemă”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul instituției. Strategia Națională de Vaccinare, postată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică și care a provocat, joi, un protest AUR în fața Ministerului Sănătății, asigură dreptul, nu obligația cetățenilor, de a se vaccina, spune ministrul Sănătății.
Rafila despre protestul AUR: „Impostură politică dusă la paroxism”
„Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”, a afirmat Rafila, cu referire la protestatarii mobilizați de AUR. „A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a adăugat ministrul Sănătății.
Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare. Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.
„Am văzut niște sloganuri afișate la protest, inclusiv că vaccinat egal intoxicat. Eu vă spun că majoritatea persoanelor care sunt aici la protest – am văzut că sunt multe persoane în vârstă – au fost vaccinate în copilărie și nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicați. Pe intoxicare se bazează un partid politic care absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătății publice din această țară și dezvoltă un subiect absolut neadevărat”, afirmă ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a calificat protestul AUR din fața Ministerului Sănătății drept „impostură politică dusă la paroxism”, care trebuie să înceteze.
Scăderea acoperirii vaccinale în România este un fenomen îngrijorător în ultimii ani, iar țara noastră se află, în cazul multor vaccinuri, pe ultimul loc în Europa la acoperire vaccinală. Acest lucru trebuie schimbat, a subliniat Alexandru Rafila.
Principiile de bază ale Strategiei Naționale de Vaccinare, prezentate de Alexandru Rafila:
- Vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație!
- Asigurarea dreptului tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor în vederea menținerii sănătății.
- Creșterea gradului de conștientizare a utilității vaccinării prin informare corectă.
- Asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de îmbolnăvire.
- Sustenabilitate în aprovizionarea cu vaccinuri.
- Adaptarea măsurilor de protejare a populației vaccinate și nevaccinate.
- Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării.
Asigurarea aprovizionării și păstrării în condiții sigure a vaccinurilor:
- Asigurarea continuității în aprovizionarea cu vaccinuri inclusiv în situații de criză.
- Asigurarea logisticii necesare pentru păstrarea vaccinurilor în condiții optime.
- Siguranța vaccinurilor conform celor mai bune practici internaționale.
- Investiții în dezvoltarea infrastructurii medicale.
Asigurarea de resurse umane specializate în domeniul vaccinării:
- Dezvoltarea profesională continuă și oferirea unui mediu stimulativ de lucru pentru personalul medical.
- Îmbunătățirea capacității personalului medical pentru o mai bună comunicare cu populația în domeniul vaccinării.
Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării:
- Asigurarea accesului facil la informații științifice privind riscurile, beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru populație.
- Implementarea de campanii naționale și locale de educație pentru sănătate privind vaccinarea și bolile prevenibile prin vaccinare.
- Dezvoltarea unor instrumente de comunicare adaptate comunităților sau grupurilor vulnerabile.
- Creșterea nivelului de încredere în sistemul de evaluare și monitorizare a siguranței vaccinurilor și raportarea reacțiilor adverse. (sursa)