Marți seară au avut loc primele negocieri la Palatul Victoria pentru formarea unei coaliții pro-europene. PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au anunțat că au ajuns la un consens privind un program de guvernare comun.

De asemenea, ar putea avea și un candidat comun la alegerile prezidențiale.

„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, au transmis formaţiunile participante la consultări într-un comunicat de presă.

Au fost anunțate după ședința de la Palatul Victoria și „câteva priorităţi esenţiale”: începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european şi creşterea ritmului actual de investiţii şi a reformelor din PNRR.

„În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate. Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică”, precizează reprezentanții coaliției.

Partidele care intră la guvernare au mai convenit creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.

„Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean” arată sursa citată.

Surse social-democrate au spus pentru Știrile PRO TV, înaintea ședinței, că PSD și-ar dori să dea șefia Camerei Deputaților, în timp ce PNL ar vrea să obțină președinția Senatului.

De asemenea, cei din USR ar urma să primească șefia unor comisii parlamentare ce vor fi stabilite tot în cadrul negocierilor.

Cei din Partidul Social Democrat spun că și-ar dori să dea și premierul viitoarei guvernări.

Având în vedere că PSD a obținut cel mai mare scor la parlamentare, nu este clar dacă va fi Marcel Ciolacu sau altcineva. (sursa)

Articolul precedentRomânia va adera la spațiul Schengen de la 1 ianuarie. Decizia finală va fi luată mâine
Articolul următorDate INS: Aproape 89% dintre gospodăriile din România au acces la reţeaua de internet de acasă, în creștere