În primele zile ale lunii noiembrie 2022, procurorii DNA au ridicat de la IGSU documentele legate de achiziția a patru barocamere mobile cumpărate pe bani europeni de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la indicațiile lui Raed Arafat, în 2017, susțin surse din IGSU, pentru Libertatea. De peste patru ani, ele zac nefolosite.

Barocamerele sunt de dimensiunea unor TIR-uri. Au costat 1,2 milioane de euro bucata și au fost etalate la parade încă de la defilarea de 1 Decembrie din 2019, dar n-au tratat pacienți. 

„Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, spune o sursă care cunoaște în detaliu de câte ori procurorii au început cercetări pe diverse achiziții la IGSU. 

Sursa explică: „Ultima descindere a procurorilor DNA la IGSU a avut loc pe 31 decembrie 2019, când au făcut percheziții electronice și au ridicat documente privind achiziția de mașini autospeciale în valoare de 600 milioane de euro”. 

Două săptămâni mai târziu, explică sursele ziarului, Raed Arafat a fost vizitat în birou de ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman. „Ambasadorul a ieșit după o oră, iar despre dosar nu se mai știe nimic”, relatează surse din IGSU. 

Au trecut trei ani și peste acel caz de la DNA s-a așternut liniștea.

Contactați de ziar, Raed Arafat și Adrian Zuckerman spun că nu-și amintesc întâlnirea, că nu cred că a avut loc, iar ambasadorul a mai adăugat: „Nu cred că e cazul să discut public cu dv. ce am discutat eu cu ei”, referindu-se la oficialii români cu care s-a întâlnit când conducea Ambasada SUA de la București.

Pe 1 octombrie 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat implementarea proiectului pe fonduri europene „Multirisc Modul I”, din Programul Operațional Infrastructură Mare. 

Achiziții totale de peste 30 de milioane de euro

Pentru o perioadă de 32 de luni, până în 2019, IGSU a investit 159 de milioane de lei, dintre care 133 de milioane de lei – fonduri ale cetățenilor Uniunii Europene, pentru „creșterea nivelului eficienței pentru un răspuns rapid în caz de dezastre”

Proiectul s-a bazat pe importante achiziții de echipamente. Au fost cumpărate autocamioane cu sistem hidraulic (42 de bucăți), containere-suport (47 de bucăți), tabără mobilă pentru persoane sinistrate sau evacuate (o bucată), linii tehnice de întreținere a echipamentelor individuale de protecție (7 bucăți), stații de lucru portabile (10 bucăți), 6 automacarale cu braț ridicător și platformă, 17 autospeciale. 

Plus o achiziție în premieră în cazul serviciilor de urgență: autospeciale pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie.

IGSU a anunțat că, în urma acestui proiect, timpul mediu de răspuns la situații de urgență s-a redus de la 14,25 minute la 14,05 minute, iar 43 de unități pentru situații de urgență au fost echipate.

În lista de achiziții se regăsesc și echipamente pe care inspectoratul nu le-a folosit niciodată. E vorba de cele 4 autospeciale pentru tratamente hiperbarice, achiziție vizată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 

20.000 de euro pe lună costă doar revizia barocamerelor nefolosite

La începutul lunii noiembrie, susțin surse din ISGU, ofițerii judiciari ai DNA, sub supravegherea procurorilor, au ridicat de la IGSU documentația privind achiziția celor 4 barocamere mobile. Autospecialele au fost cumpărate cu 1,2 milioane de euro fiecare.

„Procurorii au cerut și actele prin care a fost stabilit prețul de achiziție”, a declarat sursa, care a precizat că în aceste barocamere nu a fost tratat niciun pacient până în prezent.

„Inițial, s-au cerut 200.000 de euro pentru specializarea a 18 cadre medicale în terapia bariatrică, dar Arafat a spus că o să vorbească el cu Marina italiană pentru ajutor. Ceea ce a și făcut. Dar degeaba. Nici după ce medicii s-au specializat, aceste barocamere nu au fost deschise pacienților”, a explicat sursa. Aceasta a mai spus că IGSU plătește anual pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată. Informația legată de suma cheltuită pentru întreținere a fost confirmată de Bogdan Cristian Ion, un medic antreprenor, care are centre cu dispozitive hiperbarice. 

Ambasadorul, în birou la Arafat, după percheziții

Nu este pentru prima dată când DNA deschide dosar penal privind achizițiile IGSU. Ultima dată s-a întâmplat la sfârșitul lui 2019.

În Ajunul Crăciunului și a Anului Nou, procurorii au făcut percheziții electronice și au ridicat documente legate de licitația pentru achiziția de 2.000 de autospeciale de intervenție a pompierilor, la un preț mediu de 300.000 de euro pe fiecare mașină. 

Citeşte întreaga ştire: DNA a descins la IGSU pentru afacerea a 4 barocamere de 5 milioane de euro, care zac nefolosite. „După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat”

Articolul precedentMarius Budăi: Când nu era nicio criză energetică, când nu era război la graniţă, colegi de dreapta ne explicau de dimineaţa până seara cum NU se pot majora pensiile, salariile minime, alocaţiile şi aşa mai departe. Acum, licitează cu procente
Articolul următorEfectul Black Friday. Românii se salută azi cu „Ai 100 de lei până la salariu?“