Cu ocazia unei conferințe de presă susținută la sediul organizației județene, doi dintre candidații social-democrați bihoreni pentru Parlamentul României au prezentat atât realizările cât și proiectele asumate de Guvernul condus de PSD în domeniul Educației.

Nicolae Avram, candidat pentru Senat și Corina Ene, candidat pentru Camera Deputaților, au vorbit despre ceea ce a făcut PSD pentru școala bihoreană în special și pentru școala românească în ansamblu ei, de la majorarea salariilor cadrelor didactice la organizarea de noi concursuri de angajare, de la programele naționale Masa Caldă și Masa Sănătoasă – implementate și în județul nostru – la Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar și, desigur, modernizarea infrastructurii educaționale prin noi investiții.


Nicolae Avram, candidat PSD Bihor pentru Senat și inspector școlar general adjunct, a vorbit în special despre rezultatele guvernării conduse de PSD în beneficiul cadrelor didactice și al elevilor.

Astfel, Avram a amintit despre trei realizări majore ale PSD:

  • majorarea salariilor profesorilor cu 50% în medie, prin OUG 57 din iunie anul acesta
  • acrodarea primei de Carieră Didactică, în valoare de 1.500 de lei, prin OUG 58, din iunie 2024
  • angajarea a 7.800 de noi cadre didactice pentru anul școlar 2024-2025

În județul Bihor, în anul școlar 2023-2024, a continuat implementarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, “Masă caldă”, în nouă unități școlare, conform Hotărârii Guvernului nr. 999/2023 pentru aprobarea Listei unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Beneficiarii acestui program-pilot în Bihor se află în localitățile: Chijic, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Diosig, Ineu, Săcuieni, Sânmartin, Tinca și Drăgănești.

Pentru a asigura continuitatea intervenției oferite prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, a anunțat Nicolae Avram, Ministerul Educației a inițiat Programul național „Masă sănătoasă” (PNMS), care a fost aprobat oficial prin Hotărârea de Guvern nr. 24/2024 privind instituirea Programului național „Masă sănătoasă”, începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar. 

Cele nouă școli care beneficiază de masă caldă din județul Bihor, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse automat în Programul Național „Masă sănătoasă”, a mai spus Avram.   

Lista unităților de învățământ în care se propune implementarea Programului național “Masă sănătoasă” din anul școlar 2023-2024 a rezultat în urma ierarhizării unităților de învățământ care au solicitat înscrierea în acest program.

Din județul Bihor în total au fost selectate 37 de unități de învățământ în localitățile: Sânmartin, Tinca, Săcuieni, Ineu, Drăgănești, Copăcel, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Diosig, Batăr, Husasău de Tinca, Drăgești, Tăuteu, Lăzăreni, Țețchea, Oradea, Petreu, Răbăgani, Tulca, Balc, Batăr, Curtuișeni, Șuncuiuș, Holod, Chișlaz, Tarcea, Gepiu, Măgești, Cefa, Șimian, Aușeu, Șoimi, Sâmbăta, Bratca, Sânicolau Român.


Candidatul social-democrat a dorit să vorbească și despre Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), o inițiativă susținută prin PNRR care vizează combaterea abandonului școlar în România prin sprijinirea școlilor cu risc crescut.

Programul oferă granturi școlilor pentru a dezvolta măsuri de prevenire a abandonului, incluzând activități de consiliere, recuperare educațională și integrare socială.

Școli PNRAS din județul Bihor

Mai multe unități școlare din Bihor au fost incluse în program, a informat Nicolae Avram, în diverse runde de apel, iar lista acestor școli este publicată de Ministerul Educației.

Aceste unități au acces la resurse pentru dezvoltarea unor programe personalizate de sprijin educațional, bazate pe nevoile specifice ale elevilor lor.

Rundele PNRAS:

o          Runda I a vizat un prim set de școli eligibile identificate prin ordinul de ministru nr. 3.300/2022, cu finanțare destinată activităților educaționale ce vizează elevii cu risc de abandon. Au aplicat si au fost eligibile 66 de unitați de învățamânt din Bihor.

o          Runda II a extins lista școlilor eligibile prin ordinul de ministru nr. 5.040/10.07.2023, cu termen de aplicare prelungit . Au aplicat si au fost eligibile 14 de unitați de învățamânt din Bihor.

o          Runda II, seria a II-a, lansată în 2024, a inclus unități noi, conform ordinului de ministru nr. 6.000/30.12.2021, aplicabile școlilor care au depus cereri până în iunie 2024. În Bihor a aplicat și a fost eligibil Liceul Tehnologic Nr. 1 din Popești.

Apelul destinat școlilor mici a fost orientat către unități școlare mai izolate sau cu un număr redus de elevi, asigurând intervenții adaptate. În Bihor, este vorba despre unități de învățământ din Uileacu de Beiuș, Călugări și Săliște de Vașcău.


Treizeci și șase de milioane de euro aduse în Bihor!

Nicolae Avram a vorbit și despre investițiile în dotarea cu mobilier și echipamente IT, dotarea laboratoarelor, a sălilor de clasă, dotarea cu mareriale didactice, a laboratoarelor, cabinetelor și a sălilor de sport, investiții care în Bihor au însumat 35.700.000 Euro!

Nu în ultimul rând, a spus Avram, s-au construit școli noi la Sânmartin și Borod și au fost realizate ample lucrări de reabilitare la Husasău de Criș și Oșorhei.


Corina Ene, candidat PSD Bihor pentru Camera Deputaților și primarul comunei Căbești, a vorbit despre o prioritate esențială a programului de guvernare al Partidului Social Democrat pentru perioada 2025-2028: investițiile în educație.

Astfel, PSD își asumă modernizarea infrastructurii școlare și sprijinirea dezvoltării educației profesionale și a accesului echitabil la educație pentru fiecare copil din România.

Iar noi, în județul Bihor – a spus Corina Ene -, ne propunem să susținem și să realizăm proiecte de impact pentru viitorul tinerilor noștri!


Modernizarea infrastructurii din educație

Modernizarea infrastructurii educaționale reprezintă un angajament solid în programul de guvernare.

La nivel național, anunță Corina Ene, PSD va investi peste 6 miliarde de euro pentru modernizarea școlilor, dotarea sălilor de clasă, programe de masă caldă și activități before și afterschool, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și burse pentru peste 1 milion de copii!

În județul Bihor, cea mai importantă investiție în acest sens, promovată și susținută de PSD, este cu siguranță reabilitarea Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, un proiect amplu, în valoare de 27 de milioane de euro, care va transforma clădirea într-un spațiu de învățare modern, sigur și bine echipat, cu respect pentru patrimoniul istoric.

Acest proiect, realizat și finanțat de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții (CNI), în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social reprezintă nu doar o investiție în infrastructură, ci și în viitorul generațiilor de tineri medici care se vor forma aici.

Mă voi asigura, totodată, a continuat Corina Ene, că unitățile de învățământ din mediul rural beneficiază de o transformare a infrastructurii care să se traducă și în actul educațional. Modelul de la Căbești trebuie să fie replicat în întreaga țară.

Candidatul PSD Bihor propune totodată lansarea Consorțiului Național de Excelență în Educația Rurală „Satele care Învață”.

Prin aceasta, a spus Corina Ene, sugerez crearea unei rețele a unităților de învățământ din mediul rural care folosesc tehnologia și mijloace inovatoare pentru a pregăti elevii pentru viitorul ecosistemelor rurale, prin introducerea unor elemente de curriculum care vizează artizanatul, agricultura rezilientă și ecologică, folclorul, dar și alte elemente specifice economiilor rurale diverse din România.


Dezvoltarea educației profesionale

Pe lângă infrastructura de învățământ superior, afirmă Corina Ene, dezvoltarea educației profesionale este un alt pilon fundamental.

Vom extinde învățământul dual și profesional cu fonduri dedicate de 1 miliard de euro, din fonduri europene și din bugetul național.

Astfel, ne propunem creșterea de 5 ori a numărului de elevi din învățământul dual în următorii 5 ani, respectiv 100.000 de elevi și dotarea cu echipamente și tehnologie a școlilor profesionale.

Județul Bihor va beneficia direct de aceste finanțări.

Astfel, tinerii bihoreni vor avea acces la o educație adaptată pieței muncii, care le va oferi abilități practice și oportunități de angajare.

Noul cămin studențesc al Universității din Oradea va avea o capacitate de 795 de locuri și facilități moderne.

Îmi doresc din tot sufletul, spune Corina Ene, ca Oradea să redevină un centru de învățământ superior important al României, care să atragă studenți din toată țară!

Pentru aceasta, eu voi susține, în Parlamentul României, necesitatea de a crea un Program Național al Viitorului Muncii.

Prin acesta, voi propune crearea de hub-uri de inovare comunitară și formare a competențelor viitorului, competențe verzi și digitale, prin conlucrarea dintre universități, sectorul public, sectorul privat și societatea civilă.

Avem, totodată, nevoie de o economie rurală performantă.

Trebuie să valorificăm esența și potențialul satului românesc. În acest sens, competențele pentru economia rurală sunt fundamentale. De aceea, voi susține proiecte de lege prin care curriculum din unitățile de învățământ din mediul rural să fie adaptat la specificul economic local și voi depune eforturi pentru crearea unor așa-numite „academii rurale”, institute asociate universităților, care să devină poluri de expertiză pe teme ce vizează dezvoltarea mediului rural și care să conecteze cunoașterea locală, actorii din comunitățile rurale cu platformele și oportunitățile care să le avanseze munca.

Voi propune, totodată, măsuri precum „Serviciul Civic la Țară”, program prin care profesioniștii din diverse domenii, cu precădere cadrele didactice, să fie finanțați pentru a-și întrerupe pentru o perioadă de circa un an cariera și pentru a contribui la sprijinirea actului educațional și a programelor de dezvoltare în mediul rural, sau „Primul internship la țară”, idee prin care sugerez crearea de oportunități profesionale avantajoase și provocatoare pentru tineri în comunități rurale.


Acces echitabil la educație. Toți copiii la școală!

Nu în ultimul rând, spune Corina Ene, PSD își propune să garanteze un acces echitabil la educație pentru toți copiii.

Dorim să oferim acces și participare sporită la educație, inclusiv pentru copiii cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale, prin activități școlare, sportive și culturale adaptate.

De asemenea, introducem Programul ”Primul student din familie”, unde vom aloca 104 milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor din medii defavorizate să urmeze studii superioare.

Conform candidatului social-democrat, incluziunea socială în mediul educational este o datorie morală a noastră, ca societate.

Dacă un copil rămâne în urmă, spune Ene, cu toții rămânem în urmă.

Voi susține, prin proiecte legislative, demersuri precum crearea consorțiilor interinstituționale pentru intervenție în situații de abandon școlar, formate din cadre didactice, asistentul social local, un reprezentant al poliției locale, un consilier psihopedagogic și alți factori relevanți, astfel încât aceștia să colaboreze pentru a adresa fiecare caz particular de abandon din partea unui elev și să propună soluții specializate.

De asemenea, voi milita pentru finanțarea unor caravane de educație remedială în mediul rural, organizate de către ONG-uri specializate, care să acopere din nevoile educaționale ale elevilor aflați în situații de vulnerabilitate, precum și lansarea unei rețele de profesori itineranți pentru educația remedială, profesori care să beneficieze de un supliment salarial semnificativ pentru a îndruma și pregăti elevii care întâmpină decalaje de învățare.

Așa cum am afirmat cu fiecare prilej, a mai spus aceasta, pentru mine și pentru colegii mei din Partidul Social Democrat, susținerea educației, dezvoltarea infrastructurii și promovarea accesului echitabil la învățare pentru toți copiii din județ este prioritară!

Și pentru că un copil sănătos este un copil care face și carte, dar și sport, Programul de Guvernare al PSD include o serie de măsuri pentru susținerea infrastructurii sportive și a sportului de masă: construirea de săli de sport, baze sportive, bazine de înot și patinoare în orașele cu o populație de peste 20.000 de locuitori, toate menite să ofere tinerilor acces la sport și să crească numărul de campioni.

Prin aceste măsuri concrete, PSD își asumă angajamentul de a transforma educația și sportul într-o prioritate majoră pentru viitorul României, asigurând condiții demne și șanse egale pentru fiecare copil din județul Bihor și din întreaga țară.


(articol susținut de PSD Bihor)

Articolul precedentAPIA: Stadiul Campaniei de plăți în avans aferentă anului 2024