Facturile la energie electrică din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în ordonanța care plafonează prețurile la energie.

Senatorii au votat marți mai multe modificări, astfel că cei care anul trecut au avut consum mai mare de 300 de kwh, dar vor să economisească acum, să fie încurajați prin preț plafonat. De asemenea, familiile care au trei copii la școală vor plăti la prețul plafonat indiferent cât consumă. Actul normativ va intra în vigoare abia după votul deputaților.

Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract. A apărut însă și o excepție: în cazul depășirii acestui prag, furnizorii vor lua în calcul și consumul mediu de anul trecut și vor factura primii 255 de kwh la preț plafonat, dacă anul trecut consumul a fost mai mic de 300 de kwh.


Senatorul bihorean Florian Bodog, a declarat pentru BihorNews.roapreciază adoptarea propunerilor făcute de PSD în beneficiul consumatorilor, al cetățenilor. Este vorba, consideră Florian Bodog, în primul rând de mai multă transparență, iar prin asta oferim oamenilor mai mult control, așa cum au spus specialiștii, atât asupra consumului dar mai ales asupra sumei plătite după fiecare lună. Nu în ultimul rând, mă bucur că am putut susține includerea spitalelor și a farmaciilor în rândul unităților care vor beneficia de prețuri plafonate, așa cum este normal și necesar.


Cât plătești dacă depășești pragul de 300 de kwh într-o lună

Dacă o familie are un consum mai mare de energie electrică într-o lună, de 310 kwh de exemplu, dar anul trecut consumul mediu lunar a fost sub pragul de 300 de kwh, va plăti în felul următor: 0,80 de lei pe kwh pentru primii 255 de kwh, iar pentru diferența până la 310, adică 55 de kwh, la prețul din contract, care poate fi și de 4 lei. În acest caz, factura ar ajunge la 204 lei +220 de lei, adică 424 de lei.

Dacă și anul trecut consumul mediu lunar a fost tot peste 300 de kwh, factura va fi calculată la prețul din contract pentru toată cantitatea consumată și va ajunge la 1.200 de lei.

Prin noua modificare, adică facturarea la consumul actual, oamenii sunt încurajați să economisească acum, pentru a se încadra în plafon. (sursa)

Articolul precedentFacturi mai mici la energie. 37 de moduri prin care poți reduce consumul în gospodărie
Articolul următorBolojan dă vina pe război pentru eșecul de la aeroport. Între timp, Suceava sau Iași, care sunt LÂNGĂ Ucraina, adaugă noi și noi zboruri… Cineva minte!