Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit marți dimineață, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Potrivit investigației, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Prima teză identificată de PressOne ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește „Acțiuni militare internaționale legitime” și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul. 

Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul „Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie, mai arată Emilia Șercan.

Pe lângă cele două teze, acesta a preluat conținut și din două cărți. 

Jurnalista precizează că a avut acces la teza de doctorat a premierului în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Ea a primit săptămâna trecută acces și la Biblioteca UNAP, însă nu poate prezenta fotocopii, pentru că atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP interzic fotografierea paginilor dintr-o teză de doctorat.

Citeşte întreaga ştire: PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Aproape o treime dintre pagini au conținut copiat

Articolul precedentPropunerile PSD pentru criza facturilor: Plafonarea prețului la o valoarea mai mică cu 40% și dublarea consumului care e compensat
Articolul următorProfesorii intră în grevă de avertisment de miercuri. Nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00