O comisie din Senatul brazilian a recomandat punerea sub acuzare a președintelui țării, Jair Bolsonaro, pentru nouă capete de acuzare legate de gestionarea pandemiei de coronavirus în Brazilia, care are al doilea cel mai mare număr de decese provocate de COVID din lume. Printre acuzații se numără și crimele împotriva umanității.
Votul de marți, 26 octombrie, reprezintă concluzia unei investigații de șase luni, desfășurate de comisie, pentru felul cum administrația a gestionat pandemia. Raportul comisiei cere procurorilor să-l pună pe Bolsonaro în acuzare și pentru înșelăciune și folosirea abuzivă a fondurilor publice.
Versiunea inițială a raportului cerea punerea sub acuzare a lui Bolsonaro inclusiv pentru genocid și crimă, însă senatorii au decis să renunțe la aceste acuzații din cauza unor „motive tehnice”. Au decis, de asemenea, să adauge 10 alte persoane pe lista celor care ar trebui puși sub acuzare.
Președintele a negat că ar fi procedat greșit. Decizia de punere sub acuzare îi aparține procurorului general Augusto Aras, care a fost numit chiar de Bolsonaro și care este văzut ca un aliat al său. Acuzația de crime împotriva umanității trebuie analizată la Curtea Penală Internațională.
Indiferent dacă președintele va fi pus sub acuzare sau nu, raportul va alimenta criticile la adresa sa. Popularitatea lui Bolsonaro a avut puternic de suferit pe perioada pandemiei, înainte de campania sa de realegere din 2022.
De la începutul pandemiei, Bolsonaro a sabotat restricțiile antiepidemcie impuse de liderii locali, care au vizat activitățile economice, spunând că economia trebuie să continue să funcționeze, ca săracii să nu sufere și mai mult. De asemenea, liderul brazilian a promovat intens un medicament anti-malarie, la mult timp după ce studiile au arătat că acesta nu este eficient împotriva COVID-19. Mai mult, Bolsonaro a organizat mitinguri de amploare unde masca nu era obligatorie.
Bolsonaro s-a apărtat spunând că el este unul dintre puținii lideri mondiali suficient de curajoși ca să sfideze corectitudinea politică și recomandările sanitare de la nivel global și că nu face nimic greșit. (sursa)