Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri, 15 mai, în fața casei de cultură din orașul Handlova după o ședință de Guvern.

UPDATE 17.51 Ambasadorul României în Slovacia susține că au existat unele semnale cu privire la atacul la adresa lui Robert Fico.„Au fost câteva semnale pe care acum le-aș putea considera precursoare, amenințări cu atac în școli sau în Universitatea tehnică, dar de fiecare s-a dovedit că aceste amenințări au fost neacoperite. N-aș îndrăzni să fac o conexiune între aceste două momente,” a explicat Călin Fabian, ambasadorul României la Bratislava, la Antena 3.UPDATE 17.42 Un oficial din Partidul Smer, din care face parte premierul slovac, a confirmat pentru The Guardian că Robert Fico a fost împușcat în abdomen și că a intrat în operație.Un oficial al Guvenrului Slovaciei a precizat că Robert Fico se află într-o stare critică în care îi este amenințată viața, mai precizează The Guardian.

”Condamn vehement atacul ticălos asupra primului ministru Robert Fico. Astfel de acte de violență nu-și au locul în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun al nostru comun.

Gândurile mele se îndreaptă spre prim-ministrul Fico și familia lui”, scrie președinta CE pe X.

“Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a scris pe X şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Reacția Cehiei, Ungariei și Marii Britanii

Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil. “Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat Fiala, citat de TASR.

“Sunt şocat de atacul atroce împotriva prietenului meu”, a reacţionat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă. Fico împărtăşeşte cu Viktor Orban opoziţia faţă de războiul din Ucraina şi faţă de ajutarea Ucrainei cu arme, potrivit news.ro.

UPDATE 17.21 O purtătoare de cuvânt a spitalului din Handlova a declarat că Fico era conştient în momentul sosirii la spital şi funcţiile sale vitale au fost stabilizate, scrie Agerpres.

UPDATE 17.17 Marcel Ciolacu, premierul României, s-a declarat “profund şocat” de ştirile venite din Slovacia privind împuşcarea omologului său Robert Fico şi i-a transmis acestuia cele mai sincere gânduri, subliniind că autorii unor astfel de acte trebuie traşi la răspundere.

UPDATE 17.14 Pe contul de Facebook al premierului slovac a fost făcută o postare în care se vorbește de ”asasinat” și de faptul că se află într-o stare în care îi este pusă viața în pericol. Politicianul a fost transportat cu elicopterul la spitalul Banská Bystrica.

”Robert Fico a fost asasinat astăzi. A fost împușcat de mai multe ori și în prezent este într-o stare care îi pune viața în pericol. În acest moment, el este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesității unei intervenții acute. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată în mesajul de pe contul lui Fico de Facebook.

UPDATE 17.10 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, 15 mai, că este şocat să afle de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi că îi doreşte însănătoşire completă şi rapidă.

UPDATE 17.05 Viața premierului nu este în pericol după tentativa de asasinat, scrie presa slovacă (Denník N). El are răni la nivelul abdomenului și, aparent, la brațe și picioare, scrie g4media.ro.

El este transportat cu elicopterul la spitalul din Banská Bystrica.

UPDATE 16.44 Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N, arată news.ro.

S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.

Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.

Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

Robert Fico, premier Slovacia FOTO / Hepta

UPDATE 16.42 Reacția Președintei Slovaciei

Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul “brutal şi nesăbuit” asupra lui Robert Fico. “Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic”, a transmis ea.

“Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova”, a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). “Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă”, a adăugat el.

Parlamentul şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.

În cazul vacanțării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

Știre inițială

Incidentul a avut loc în Handlova, un oraș la 150 km nord-est de Bratislava, capitala Slovaciei. Premierul a fost împușcat la scurt timp după ce a participat la o sedință de Guvern. Presa locală vorbește de 2-3 împușcături în zona capului și abdomenului, scrie agenția Nexta pe X.

Suspectul a fost reținut de poliție.

Publicațiile locale relatează că premierul de centru-stânga cu tendințe populiste, ajuns la putere la finalul lui 2023, a fost împușcat.

Premierul Robert Fico a fost împuşcat şi rănit, a declarat pentru agenția TASR și vicepreşedintele Parlamentului slovac, Lubos Blaha. (sursa)

Articolul precedentCiolacu a vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei despre scumpirile de aproape 26% la detergenţi: Nu au niciun fundament economic
Articolul următorCreștere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Pericol pentru copii