♦ Bog’Art, Construcţii Erbaşu, CON-A şi Concelex, patru dintre cele mai mari companii de construcţii cu capital autohton: „Este o decizie bună ca noi, firmele româneşti, să ne asociem pentru a face o ofertă bună pentru lucrările mari din România. Banii rămân şi se investesc tot aici!“.
Mirela Tiron: Construcţii Erbaşu, Bog’Art, Concelex şi CON-A, patru din cele mai mari contructori controlaţi de antreprenori români, cu afaceri cumulate de 5,2 mld. lei în 2023, dublu faţă de anul anterior, s-au asociat pentru prima dată pentru a participa la licitaţiile pentru spitalele regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca, proiecte de investiţii de circa 2 mld. lei fiecare.
„Este o decizie bună ca noi, firmele româneşti, să ne asociem pentru a face o ofertă bună pentru lucrările mari ce apar în România. Trebuie să fie o soluţie bună pentru România, banii rămân şi se investesc tot aici, noi plătim toate obligaţiile la stat şi angajaţii aici“, a spus pentru ZF Mircea Bulboacă, acţionar la compania de construcţii CON-A Operations (cu afaceri de 772 mil. lei în 2023) şi CON -A din Sibiu (cu afaceri de 209 mil. lei).
Asocierea formată din cele patru mari firme româneşti, cu Construcţii Erbaşu lider, a câştigat deja licitaţia pentru spitalul regional de la Craiova (peste 800 de paturi) şi urmează să fie semnat contractul, estimat la 1,87 mld. de lei. Mai mult, asocierea celor patru mari constructori, alături de Conest, a fost desemnată câştigătoare şi la licitaţia pentru spitalul din Iaşi (circa 1,78 mld. lei fară TVA), care a fost însă contestată de grupul turc CCN. La Cluj-Napoca încă nu a fost desemnat un câştigător.
„Chiar dacă pentru proiecte cu o valoare mai mică de 200 mil. euro aceste companii sunt concurente, în acest caz au reuşit să participe împreună şi să fie desemnate câştigătoare în două dintre cele trei licitaţii pentru spitalele regionale“, a spus pentru ZF Cristian Erbaşu, directorul general al companiei Construcţii Erbaşu, cu afaceri de 2,3 mld. lei în 2023.
Pe de altă parte, Daniel Piţurlea, proprietarul companiei Concelex, cu afaceri de 1,3 mld. lei, a declarat că asocierea pentru realizarea acestui tip de proiect a fost necesară, întrucât o singură societate sau chiar două nu ar fi putut întruni criteriile solicitate în caietul de sarcini.
„Ne dorim să avem oportunitatea de a arăta că putem executa mai bine, mai repede şi putem fi mai implicaţi în ducerea la bun sfârşit a lucrărilor“. (ZF.ro)