Migrația a dus populația Uniunii Europene la un nivel record de 450,4 milioane de persoane anul trecut, compensând pentru al patrulea an consecutiv declinul natural al populației, arată datele publicate vineri de Eurostat, conform Reuters.
Din 2012 încoace, în UE se înregistrează anual mai multe decese decât nașteri, ceea ce face ca migrația să fie singurul motor al creșterii demografice.
Tendința evidențiază provocarea demografică cu care se confruntă Europa, în condițiile în care îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității pun presiune pe sistemele de protecție socială și generează deficit de forță de muncă.
Uniunea Europeană a ajuns în 2024 la o populație cu 1,07 milioane de oameni mai mare decât în anul anterior. Creșterea s-a datorat exclusiv migrației: 2,3 milioane de persoane s-au stabilit în UE, suficient cât să compenseze declinul natural al populației – peste 1,3 milioane de oameni în minus, pentru că numărul deceselor (4,82 milioane) a fost din nou mai mare decât cel al nașterilor (3,56 milioane).
Germania, Franța și Italia rămân cele mai populate țări din Uniune, cu aproape jumătate din totalul locuitorilor UE (47%).
În 2024, populația a crescut în 19 state membre și a scăzut în 8. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Malta, cu 19 persoane în plus la mia de locuitori, urmată de Irlanda (16,3) și Luxemburg (14,7).
La polul opus, Letonia a pierdut cei mai mulți locuitori raportat la populație (-9,9 la mie), urmată de Ungaria (-4,7), Polonia și Estonia (ambele cu -3,4).
Populația Uniunii Europene a crescut de la 354,5 milioane în 1960 până la peste 450 de milioane în prezent, însă ritmul de creștere a încetinit semnificativ. Dacă în anii ’60 se adăugau, în medie, 3 milioane de persoane pe an, între 2005 și 2024 ritmul a scăzut la aproximativ 900.000 anual.
Ce spune Eurostat
„Creșterea observată a populației se datorează în mare parte intensificării migrației după perioada COVID-19”, notează biroul de statistică al UE.
În timpul pandemiei, populația celor 27 de state membre a înregistrat un declin.
Ulterior, mai multe guverne europene au înăsprit controalele la frontieră, pe fondul îngrijorărilor publice legate de migrație – chiar dacă trecerile ilegale ale granițelor au scăzut cu 38% în 2024, atingând cel mai redus nivel din 2021 încoace.
Belgia, Polonia, Germania și Olanda au introdus controale temporare la granițe în ultimul an și jumătate, tensionând astfel funcționarea spațiului Schengen, care permite libera circulație între statele membre.
Între timp, Uniunea Europeană a adoptat un nou sistem de gestionare a migrației, care are ca scop reducerea sosirilor ilegale și grăbirea soluționării cererilor de azil. (sursa)