Camelia Erdei, polițista din Oradea acuzată că a accesat ilegal baza de date a MAI pentru a oferi informații confidențiale, inclusiv milionarului Victor Micula, și pentru a-și satisface curiozitățile personale, a fost achitată definitiv de Curtea de Apel Oradea. Instanța a confirmat decizia Tribunalului Bihor, care a stabilit că faptele nu sunt incriminate de legea penală.
„Spioana” din Poliție
Camelia Erdei, polițista care a transformat baza de date a MAI într-un „bun personal”, a căutat informații la ore târzii din noapte despre apropiații milionarului Victoraș Micula, femeile care îi stârneau interesul și chiar despre persoane cu care avea conflicte personale.
Printre cei „spionați” s-au numărat prietenele de pe Facebook ale iubitului ei, șeful acestuia, managera unei companii-gigant din SUA, concurentă directă a afacerilor familiei Micula, și un bărbat de la care voia să cumpere lemne.
Deși fiecare acces era înregistrat cu nume și parolă unice, Erdei a ignorat obligația de a completa registrul justificativ. În final, a fost acuzată de 11 infracțiuni de acces ilegal la un sistem informatic și două fapte de divulgare a informațiilor secrete.
Justiție inspirată din SUA
Procesul Cameliei Erdei a debutat la Tribunalul Bihor, unde, în septembrie 2024, polițista a fost achitată. Instanța a invocat un caz controversat din SUA, în care un polițist american a fost achitat după ce a accesat baza de date a Poliției pentru scopuri personale. Judecătorii americani au considerat că autentificarea legală exclude caracterul „ilegal” al accesului. Pe același raționament, Tribunalul Bihor a concluzionat că Erdei nu a încălcat măsurile de securitate.
În plus, acuzațiile de divulgare a informațiilor au fost respinse, fie pe motiv că datele transmise nu erau secrete de serviciu, fie din cauza prescrierii răspunderii penale.
Procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, joi, instanța a menținut verdictul inițial, calificând hotărârea Tribunalului drept legală și temeinică.
„În limbaj comun, accesul înseamnă pătrunderea într-un sistem informatic, prin introducerea datelor de autorizare și validarea acestora de către sistem. De îndată ce autentificarea este validată, utilizatorului îi este permis să interogheze bazele de date, să verifice informațiile stocate, să le analizeze, coroboreze, valorifice sau comunice, fie în mod legal, fie ilegal”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel Oradea.
Alt proces, aceleaşi metehne
Decizia Curții de Apel Oradea ridică semne de întrebare privind limitele legale ale accesului în bazele de date guvernamentale și poate deschide calea unor abuzuri din partea celor cu acces la informații sensibile.
Mai mult, achitarea definitivă a Cameliei Erdei în acest proces sugerează că o soluție similară ar putea fi pronunțată și în cazul în care polițista este judecată alături de Victor Micula și alți trei polițiști – Ovidiu Vaida, Alin Zanca și Claudiu Rengle, ultimul fiind acum pensionat. De altfel, avocații milionarului au depus deja la dosar hotărârea pronunțată în procesul „Erdei”, invocând-o ca precedent în apărarea acestuia.
În respectivul dosar, Erdei este acuzată că i-a oferit lui Micula informații confidențiale și că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI. La rândul său, Micula este inculpat pentru instigare la aceste fapte.
Ovidiu Vaida este acuzat că, în noaptea de 16/17 noiembrie 2018, l-a implicat pe Micula într-o operațiune de flagrant împotriva unui interlop. Alin Zanca și Claudiu Rengle sunt acuzați că au abuzat de funcții, „iertându-l” pe Micula de o amendă după ce acesta a condus un bolid pe o pietonală din centrul Oradei, punând în pericol trecătorii. (sursa)