Președintele ales al Statelor Unite își reafirmă dorința de a cumpăra teritoriul autonom danez Groenlanda și amenință că va recâștiga controlul asupra strategicului Canal Panama. Experții nu le văd ca pe niște simple provocări, ci ca pe o expresie a unui expansionism foarte real, scrie săptămânalul Courrier International, preluat de Rador Radio România.

„Nu suntem de vânzare și nu vom fi niciodată”: pe 23 decembrie, premierul Groenlandei i-a dat cel mai recent răspuns lui Donald Trump, care a spus încă o dată că îi râvnește teritoriul. În decurs de câteva zile, următorul președinte al Statelor Unite a vizat și Canada, sugerând ca aceasta să fie al 51-lea stat american; şi Mexicul, plutind ideea intervenției militare împotriva cartelurilor; sau chiar Panama, unde a amenințat că va recăpăta controlul asupra canalului.

Dacă Wall Street Journal a văzut în toate aceste declarații „invective” care prefigurează o „politică externă conflictuală”, New York Times subliniază că, în ce priveşte Groenlanda, comentariile sale nu pot fi asimilate cu batjocura împotriva Canadei a „guvernatorului Justin Trudeau”.

„O necesitate absolută”

Într-adevăr, par mult mai serioase: „Numind un nou ambasador în Danemarca, țară care controlează politica externă a Groenlandei și apărarea acesteia, Trump a lăsat să se înţeleagă că oferta sa de cumpărare a teritoriului, lansată în primul său mandat, ar putea deveni imposibil de refuzat pentru danezi în timpul celei de-a doua președinții”, scrie ziarul american.

Interesat atât de aşezarea sa strategică, cât și de resursele sale naturale, republicanul a postat duminică: „În ochii Statelor Unite ale Americii, posesia și controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”.

De asemenea, în Panama, el a invocat interesele comerciale și strategice ale Washingtonului pentru a indica că va „abandona tratatul din epoca Jimmy Carter care a restituit controlul deplin asupra zonei Canalului către Panama”, drepturi care au fost cedate în 1903 Statelor Unite.

În tradiția expansionistă americană

Suficient pentru a demonstra, potrivit ziarului de centru-stânga, că „filozofia lui de ‘America mai întâi’ include o dimensiune expansionistă”. Departe de a fi pur izolaționist, el s-ar înscrie în linia expansionismului președintelui Theodore Roosevelt, care, la începutul secolului al XX-lea, „a stabilit dominația americană asupra Filipinelor”. Demonstrându-și, totodată, „instinctele sale de dezvoltator imobiliar” pentru care totul poate fi cumpărat.

„Nu mai este ceva care să facă mulți oameni să râdă”, a declarat Marc Jacobsen, specialist în Arctica la Royal Danish Defense College, pentru New York Times, cu referire la comentariile lui Trump despre Groenlanda.

Ziarul Washington Post amintește că alți președinți ai Statelor Unite s-au gândit să achiziționeze acest teritoriu, în special Harry Truman. Sub președinția sa marcată de începuturile Războiului Rece, Washingtonul a oferit 100 de milioane de dolari pentru acest teritoriu. La începutul istoriei sale, țara s-a extins deja cumpărând Louisiana de la Franța, apoi Alaska de la Rusia. (sursa)

Articolul precedentIeșirea din umbră a grupului Bilderberg. Fostul șef NATO va fi la conducerea uneia dintre cele mai controversate organizații din lume
Articolul următorSoborul Maicii Domnului, sărbătoare importantă în a doua zi de Crăciun. Ce semnificație are praznicul dedicat Fecioarei Maria