Mulți dintre noi au auzit de turmeric sau chiar l-au folosit pe post de condiment, în bucătărie. Însă acesta nu este doar un simplu condiment, ci un adevărat panaceu, spun cercetătorii.
Ce este turmericul?
Turmericul este un condiment care provine din rădăcina plantei curcuma longa. Ingredientul său activ principal este curcuminul.
Curcuma are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.
Beneficiile turmericului pentru sănătate
Condimentul, care este ușor de adăugat la smoothie-uri sau mâncăruri, sună promițător când vine vorba de beneficiile pentru sănătate.
Reduce inflamația
Pentru afecțiunile cronice în care inflamația începe să afecteze țesuturile din organism, administrarea de turmeric poate fi benefică.
Într-un studiu efectuat pe pacienți cu colită ulceroasă, cei care au luat 2 grame de curcumină pe zi împreună cu medicamente alopate au avut mai multe șanse să rămână în remisie decât cei care au luat doar medicamentele.
Îmbunătățește memoria
Un alt studiu clinic a arătat că 90 de miligrame de turmeric luate de două ori pe zi timp de 18 luni au ajutat la îmbunătățirea performanței memoriei la adulții fără demență.
Reduce durerea
Turmericul are, de asemenea, rădăcini adânci atât în medicina tradițională chineză, cât și în Ayurveda pentru tratarea artritei. Cercetările sugerează că administrarea de extract de turmeric ar putea reduce durerea cauzată de osteoartrita, deși sunt încă necesare studii suplimentare.
Combate radicalii liberi
Turmericul are proprietăți puternic antioxidante, iar un studiu arată că poate proteja organismul de radicalii liberi prin neutralizarea acestora.
Un alt studiu sugerează că efectele antioxidante ale turmericului pot stimula și acțiunea altor antioxidanți, scrie health.clevelandclinic.org.
Scade riscul bolilor de inima
Cu capacitatea sa de a ajuta la reducerea inflamației și oxidării, turmericul ar putea reduce riscul de boli de inimă.
Studiile arată că turmericul poate ajuta la inversarea procesului bolilor de inimă. La adulții sănătoși de vârstă mijlocie și în vârstă care au luat suplimente de turmeric timp de 12 săptămâni, producția endotelială a arterei de rezistență – care joacă un rol semnificativ în tensiunea arterială crescută – a crescut.
Un alt studiu a urmărit 121 de persoane care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian. Cu câteva zile înainte și după operație, grupul care a luat 4 grame de turmeric pe zi a observat o scădere cu 65% a riscului de a avea un atac de cord în spital.
Scade colesterolul
Turmericul poate fi de asemenea util atunci când este utilizat împreună cu medicamente pentru gestionarea nivelului de colesterol. Cercetările arată că acesta este sigur și îi poate proteja pe cei cu risc de boli de inimă prin scăderea anumitor niveluri de colesterol, deși sunt necesare mai multe studii pentru a vedea cât de mult și ce tip este eficient.
Ajută la combaterea depresiei
Dacă aveți depresie, proteina cunoscută sub numele de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) este redusă. Un studiu arată că turmericul poate crește nivelul BDNF și poate inversa modificările.
Un alt studiu arată că turmericul este la fel de eficientă ca fluoxetina (o substanță folosită pentru tratarea depresiei) în atenuarea simptomelor acesteia. Turmericul poate crește, de asemenea, nivelurile de serotonină și dopamină, care sunt substanțe chimice din creier care reglează starea de spirit și alte funcții ale corpului.
Ajută la prevenirea cancerului
Turmericul poate afecta înmulțirea și dezvoltarea cancerului, conform câtorva studii.
Un studiu, care s-a concentrat pe cancerul colorectal, a observat o reducere cu 40% a numărului de leziuni la nivelul colonului la bărbați.
Cum se folosește
Turmericul poate fi administrat sub formă de suplimente alimentare, dar poate fi folosit și pe post de condiment în mâncare. Totodată, acesta se găsește și sub formă de pudră, care poate fi adăugată în smoothie-uri, prăjituri sau alte tipuri de mâncare. (sursa)