Bursa din Tokyo recuperează teren după dezastrul produs luni pe fondul îngrijorării că Fed este prea lentă pentru a răspunde semnalelor de slăbiciune ale economiei SUA. Acțiunile japoneze au crescut în debutul tranzacțiilor de marți, recuperând după reculul istoric de 12% din ziua precedentă.07:21

Valul de creșteri de cotații de pe piața niponă este condus marți de acțiunile unor mari companii din domeniu tehnologiei precum okyo Electron 8035.T, în creștere cu peste 16%, și Advantest 6857.T, în creștere cu 14,5%.

Marți, creșterile mari de cotații au fost conduse de acțiunile mari din domeniul tehnologiei, cum ar fi acțiunile legate de cipuri Tokyo Electron – peste 17% la această oră și Advantest – tot în jur de 17%. SoftBank Group, investitor în startup-uri axate pe IA, este aproape la plus 11%.

„Întrerupătoarele de circuit” (Circuit Breakers) au fost declanșate de mai multe ori înainte și în timpul sesiunii de dimineață, provocând suspendarea temporară a tranzacțiilor cu contractele futures Topix și Nikkei. „Întrerupătoarele de circuit” sunt aplicate când o bursă oscilează prea mult într-o direcție pentru ca investitorii să aibă timp să ia decizii cât mai raționale.07:10

Principalii indicatori de pe Bursa de la Tokyo, Nikkei 225 și Topix consemnează la acest moment o creștere de aproximativ zece procente.

Khoon Goh, șeful departamentului de cercetare pentru Asia al ANZ, a remarcat că Nikkei și-a revenit în diferite grade și după cele trei ocazii anterioare în care a înregistrat scăderi cu două cifre, inclusiv în urma crizei financiare globale din 2008 și a cutremurului din 2011. „Dar a durat ceva timp până când Nikkei a recuperat toate aceste pierderi”, a adăugat el.

Bursa japoneză a crescut puternic încă din primele ore

Pe fondul avertismentelor din partea traderilor că va urma o volatilitate extremă în următoarele ore, indicele Topix a crescut cu 8,3% în prima jumătate de oră de tranzacționare, deoarece investitorii au început să vâneze chilipiruri cu prudență, iar yenul s-a stabilizat la aproximativ 145,70 yeni după două săptămâni de creștere.

Creșterea Topix de marți, împreună cu o creștere de 8,2% a Nikkei 225, a venit în ciuda scăderilor puternice de peste noapte pe piețele americane, inclusiv o scădere de 3% a S&P 500.

Indicele bursier din Taiwan a urcat cu 4%. Atul Goyal, un analist de acțiuni japoneze la Jefferies, a declarat pentru FT că scăderea anumitor acțiuni japoneze de luni a fost „mult prea mare”.

„Trebuie să fi fost vânzări forțate, deoarece fundamentele nu s-au schimbat cu 11-12% într-un weekend”, a spus Kiran Ganesh, strateg multi-asset la UBS. El a adăugat că o vânzare bruscă a prezentat o oportunitate de cumpărare, dar că piața va trebui să aștepte să vadă unde se stabilește yenul.

Ce s-a întâmplat pe piețe în Lunea Neagră 2024

  • Bursa japoneză a avut cea mai mare prăbușire zilnică de după Black Monday („Lunea Neagră”) 1987, indicele Nikei căzând cu peste 12%. De consemnat că amplitudinea scăderii a fost la un moment dat în timpul ședinței de tranzacționare chiar mai mare decât cea din 1987, piețele financiare au fost lovite de o altă prăbușire neașteptată ce a șters peste 1.700 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor de pe piețele lumii.
  • Mai multe alte burse asiatice au consemnat și ele corecții mari, doar cea chineză fiind ușor pe plus datorită unor date interne optimiste.
  • Yenul a urcat până la maximul ultimelor luni, investitorii continuând să reacționeze la decizia-surpriză a Băncii Japoniei de a majora dobânzile. Asta a lovit în investitorii „carry trade”, cei care se împrumutau ieftin în yeni și apoi investeau în alte locuri în active cu randamente mai mari.
  • Bursele lumii au fost luni în majoritatea lor în „zona roșie” în condițiile în care s-au amplificat vânzările de acțiuni începute săptămâna trecută provocate de teama de o recesiune în SUA.
  • Piețele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA, iar Bursa de la New York a încheiat ziua de luni în scădere abruptă, la limita panicii, fața temerilor privind recesiunea în Statele Unite și aprecierea yenului. Dow Jones a pierdut 2,60% iar Nasdaq 3,43%. (HotNews.ro)
Articolul precedentȘomajul în Bihor a crescut și luna trecută (GRAFIC)
Articolul următorÎn sfârșit, Comisia Europeană se ocupă de ceea ce contează! Noi reguli pentru produsele afumate