Multe domenii se confruntă cu probleme financiare grave, din cauza pandemiei. Însă nu şi piaţa luxului. Aici se înregistrează chiar creşteri spectaculoase, de la începutul anului. Dorinţa de a impresiona rămâne constantă. Asfel, românii cu bani se ţin de vechile obiceiuri: haine de mii de euro, vacanţe de zeci de mii de euro şi locuinţe de milioane.
Primul segment al produselor de lux care a înregistrat o creştere simţitoare, anul acesta, este cel al produselor de fashion. De la începutul anului se vând din nou bine hainele de mii de euro. Poate şi pentru că, în 2020, cei ce îşi permit astfel de ţinute nu au avut unde să le afişeze.
Cristian Guţă, consilier vestimentar: Am avut o creştere mare, mult mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019. Foarte mulţi dintre clienţii noştri nu au mai putut să circule la Milano, spre exemplu, sau alte oraşe din Europa şi au preferat să vină în Bucureşti.
Dar dacă nu au putut să se plimbe pentru cumpărături, cu siguranţă nu au putut să se plimbe nici pentru relaxare. Cel mai afectat domeniu în pandemie a fost de departe turismul. Tot el creşte acum spectaculos. Românii cu bani alocă pentru vacanţe sume record anul accesta.
Anca Drugan, CEO agenţie de turism premium: Poate ajunge la nivel de mii de euro dacă includem private jet, iacht, transfer cu elicopterul de la Monaco la St. Tropez. Pentru Mykonos, spre exemplu, cazare șapte nopţi, zbor privat pentru un grup de 6-8 prieteni, poate ajunge la 40.000 euro.
Au fost totuşi şi câteva sectoare imune la efectele pandemiei. Unul dintre ele este cel al constucţiilor, care a continuat pe tot parcursul anului 2020 şi îşi culege roadele acum, în 2021.
Beatrice Dumitraşcu, manager vânzări dezvoltator imobiliar: Noi vindem foarte multe penthouse-uri, chiar dacă nu sunt multe pe piaţă. Avem locuinţe cu piscină, cu înăţime de 7m în zona de living, la etajele 19-20. Chiar am înregistrat un record anul trecut şi am vândut la peste 6 milioane de euro un astfel de penthouse.
Iar România nu duce lipsă de clienţi pentru bunurile şi serviciile de lux. Avuția netă a românilor a crescut după pandemie, iar aceasta este concentrată în mâinile a 46.000 de oameni.
Adrian Câciu, economist: Cei bogaţi sunt mai bogaţi, cei săraci sunt mai săraci. Nu e surpinzător că cei care îşi permit bucuri de lux, şi-au permis-o şi şi-o vor permite în continuare.
Nici la capitolul auto nu au fost mari probleme. Înmatriculările de maşini de lux au accelerat în 2021. Doar în aprilie s-au îmatriculat în premieră patru automobile noi Rolls-Royce, care ajung la peste 500.000 de euro bucata. (sursa)