Cele mai multe decese s-au înregistrat în construcții, silvicultură și exploatare forestieră, respectiv transporturi, arată un raport privind securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor, publicat pe 9 martie de către Avocatul Poporului. Instituțiile din România nu au o bază de date comună privind accidentele de muncă, mai spune raportul.
Instituția nu a primit nicio sesizare privind accidentele de muncă, dar s-a sesizat în mai multe cazuri, pornind de la rapoartele apărute în presă, spun reprezentanții săi.
Numărul sesizărilor din oficiu a crescut semnificativ în ultimii ani, conform raportului.
2019: o sesizare din oficiu
2020: 7 sesizări din oficiu
2021: 15 sesizări din oficiu
2022: 28 sesizări din oficiu
2023 (până la prezent): 11 sesizări din oficiu
Cel mai recent accident la locul de muncă s-a petrecut pe 17 ianuarie, când un vehicul în care se aflau 25 de muncitori s-a răsturnat la cariera Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. În urma accidentului, trei oameni au murit. Alți 10 au fost răniți.
Construcțiile, între domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe decese
Peste 10.000 de persoane s-au accidentat la locul de muncă în perioada 2020 – primul trimestru din 2022, conform datelor furnizate de ITM-uri către Avocatul Poporului.
Cele mai frecvente cauze ale accidentelor au fost: efectuarea necorespunzătoare a operațiilor de muncă, căderi (la același nivel sau de la înălțime) sau neutilizarea mijloacelor de protecție din dotare.
Din numărul total de accidentați, 310 persoane au murit, iar 9.720 au rămas cu incapacitate temporară de muncă.
Cele mai multe decese s-au înregistrat în construcții, silvicultură și exploatare forestieră, respectiv transporturi.
România este a patra în Europa la numărul de accidente de muncă mortale, cu o rată de 3 la 100.000 de locuitori, dublu decât media UE, arată ultimele date Eurostat.
Principalele probleme găsite de inspectorii de muncă
Inspectorii au efectuat 122.976 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă în perioada ianuarie 2020-iunie 2022.
Au constatat 175.830 de neconformități și aplicat 162.620 de sancțiuni contravenționale.
Principalele neconformități găsite de către inspectori:
- nu sunt acordate și folosite echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime, nu sunt utilizate echipamente de muncă corespunzătoare, prevăzute cu dispozitive sau sisteme de protecție colectivă, precum balustradele solide sau platforme sau plase de prindere, lipsa instrucțiunilor de exploatare și protecție la echipamente de muncă nu sunt stabilite măsuri de protecție împotriva electrocutării prin atingere directă la unele echipamente de muncă.
Șoferii, minerii, personalul medical, cei mai afectați de boli profesionale
Categoriile profesionale cele mai afectate de boli profesionale au fost: șoferii, minerii, personalul medical, metalurgiștii, a precizat Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) într-un răspuns pentru Avocatul Poporului.
401 boli profesionale au fost înregistrate în 2020 în baza de date a Compartimentului de Medicina Muncii din cadrul institutului; 413 – în anul 2021; 510 – în anul 2022.
Citeşte întreaga ştire: Peste 300 de oameni au murit în accidente de muncă în ultimii doi ani. În ce domenii s-au înregistrat cele mai multe decese