Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat marţi Raportul anual în privinţa Republicii Moldova, inclusiv un amendament prin care cere accelerarea aderării la UE a Republicii Moldova şi a Ucrainei şi sporirea sprijinului în acest sens, în contextul ameninţărilor venite din partea Rusiei. Raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în luna iunie, transmite News.ro.
CÂND AR FI POSIBILĂ ADERAREA? CE SPUNE PREŞEDINTA MAIA SANDU
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În luna iunie a aceluiaşi an, Republica Moldova a devenit ţară candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina.
Ca orizont al aderării propriu-zise, oficialii europeni au vorbit adesea despre anul 2030.
Aflată recent într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în 3 ani şi 10 luni.
Invitată la TV8, preşedinta Maia Sandu a declarat că Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la sfârşitul anului 2027, adică în 2 ani şi jumătate. „Ulterior, în anul 2028, toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces, până la finele mandatului actualei Comisii Europene”, a precizat şefa statului, citată de NewsMaker.
Maia Sandu a atras atenţia, însă, că integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar va depinde de voinţa politică de la Chişinău, în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă: „Este real – putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la UE să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de 10-15 ani, dar totul depinde de noi, să asigurăm sprijinul parlamentar şi să continuăm să muncim în toate instituţiile”, a subliniat şefa statului.
citiți mai mult aici