Partidele care fac parte din coaliția guvernamentală din Germania au absolvit-o de orice vinovăției pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ceea ce privește contractele dubioase încheiate de Ministerul Federal al Apărării din Germania pe vremea când ea era ministru, conform politico.eu.
Ancheta făcută de aliații lui Merkel a ajuns la concluzia că Ursula von der Leyen „cu greu a semnat vreodată un document de decizie cu privire la cazurile investigate”.
„Deși biroul ei a fost întotdeauna informat despre evenimentele importante, deciziile în sine au fost adesea luate la nivelul secretarilor de stat”, continuă documentul.
Raportul este opera unei comisii parlamentare speciale care a fost înființată la începutul anului trecut pentru a investiga scandalul. Von der Leyen a declarat comisiei în februarie că „s-au făcut greșeli”, dar a insistat că aceste greșeli au intervenit la un nivel inferior ei și fără ca ea să aibă cunoștință.
Partidele de opoziție urmează să-și redacteze propriul raport asupra constatărilor comisiei în săptămânile următoare, înainte ca raportul final al anchetei să poată fi adoptat.
Raportul „de albire” a președintei Comisiei Europene nu s-a bucurat, însă, de o susținere unanimă. Un membru SPD al comisiei, Dennis Rohde, a subliniat că Von der Leyen „poartă responsabilitatea politică” pentru deficiențele ministerului apărării. „A deschis ușile ministerului pentru consilieri. Sub conducerea ei s-a dezvoltat o nesocotire a regulilor privind achizițiile publice ”, a scris Rohde pe Twitter.
Comsia a trecut, însă, peste punctul de vedere al lui Rohde, după cum a făcut abstracție și de faptul că două dintre telefoanele mobile pe care Ursula Von der Leyen le-a folosit cât era ministru al apărării, și care ar fi putut fi folosite ca probe în anchetă, au fost șterse.
Concluzia o trage un deputat al Verzilor, Tobias Lindner: „Un fost secretar de stat și un general pensionar sunt considerați singurii responsabili pentru afacerea legată de consultanță, astfel încât președinta Comisiei Europene să poată acționa la Bruxelles cu cât mai puține zgârieturi. (sursa)