5 octombrie este data-limită până la care se pot depune la Biroul Electoral Central candidaturile pentru președinția României. Așadar, teoretic, ne-am mai putea aștepta la surprize fix până în acea zi, spre orele serii.
Patrick Andre De Hillerin: Doar că surprizele n-ar fi chiar totale, pentru că 200.000 de semnături nu se pot strânge cu atâta discreție încât să nu afle nimeni numele unui candidat apărut din senin, care ar putea da peste cap toate sondajele și previziunile din acest moment.
Până pe 5 octombrie, însă, mai există o dată la care peneliștii ar putea lua o decizie de tip „Dragă Stolo… / Dear mister Biden…“.
„Noi vom formaliza această decizie cu candidatura domnului Ciucă la prezidenţiale pe 15 septembrie, la Palatul Parlamentului, la ora 11“, spunea Alexandru Muraru zilele trecute. Deci 15 septembrie ar fi acea dată până la care ne-am mai putea aștepta la o schimbare bruscă de candidat. Pentru că multă lume așteaptă un astfel de moment, văzând cât de rău stă, în sondaje, eroul de la Sarmalya sau cum s-o chema locul ăla din Irak unde s-a remarcat generalul Ciucă în lupte imaginare. Se tot vehiculează posibilitatea ca actualul președinte al PNL să fie înlocuit în cursa pentru Cotroceni de către Ilie Bolojan. Unii spun că ar putea fi și Eduard Hellvig pe post de candidat-surpriză, iar alții se gândesc că peneliștii ar putea, la o adică, să o susțină în cursă pe Elena Lasconi. Undeva, în sufletul lui de întreținut din banii europarlamentarei Adina Vălean, probabil că și Crin Antonescu așteaptă un telefon pentru a juca rolul de candidat salvator. Telefon pe care, însă, după ce a dat cu Bogdan și Motreanu de toți pereții mediocrității, nu-l va primi niciodată.
Ei bine, însă, dacă până pe 15 septembrie nu se întâmplă nimic, iar Ciucă, autorul unei cărți de o inepție rară, va rămâne candidatul PNL la președinția României, este semnul că asistăm la o trădare abilă, inteligentă și bine mascată în luptă până la moarte.
Dacă alianța PNL-PSD ar fi continuat așa cum se discutase și se bătuse palma la începutul anului, atunci Ciolacu ar fi fost candidatul unic al alianței, Ciucă ar fi avut locul de premier garantat, iar PNL și PSD ar fi candidat pe liste comune la Parlament, într-o refacere, de data asta reușită, a USL 2012. Doar că acest lucru ar fi însemnat că Nicolae Ciucă și Lucian Bode ar fi rămas staroști supremi ai PNL timp de încă patru ani, până la alegerile din 2028. Ceea ce pentru mulți dintre uneltitorii de profesie ai partidului ar fi fost inacceptabil.
Oricum, după parlamentarele de anul acesta, dacă nu se întâmplă un accident la prezidențiale, PSD va guverna în continuare alături de PNL, neavând altă alternativă viabilă. Așa că lupta unei importante aripi din PNL nu se dă pentru accederea la guvernare, ci pentru descotorosirea de balastul pe care li l-a aruncat Iohannis în fruntea partidului. Marele beneficiar al acestei mișcări de emancipare politică ar putea fi, în condițiile astea, Marcel Ciolacu.
Dacă Nicolae Ciucă rămâne candidatul PNL la președinție, cresc enorm șansele ca turul al doilea al prezidențialelor să-i aducă față în față pe Simion și Ciolacu, singura variantă în care Ciolacu are fotoliul de președinte garantat în proporție de 99,9%. Așa cum PNL și-a dirijat, în 2019, voturi către Dăncilă, în turul I, pentru a-l faulta pe Barna, se vor găsi filiale PNL care vor duce multe voturi de tur I către Simion. Și așa cum PSD a dus voturi către UDMR la europarlamentarele din 2019, va duce tot către Simion la prezidențiale, în turul I, pentru a se asigura că Marcel Ciolacu va întâlni în turul al doilea un candidat împotriva căruia se vor coaliza toți.
Cu Ciucă eliminat din turul I și cu un scor la parlamentare de sub 15% pentru PNL, aripa uneltitoare a peneliștilor va avea toate motivele de a-i debarca pe Ciucă și pe Bode, urmând ca partidul să încapă pe mâna lui Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Ilie Bolojan. La scorurile astea, PNL va intra la guvernare, dar cu pretenții reduse și fără a obține premier. Un bun motiv pentru a împinge spre uitare și alte personaje, precum Turcan, Gorghiu, Predoiu și alții asemeni lor.
În același timp, PNL va fi dat impresia electoratului său că a luptat până la ultima picătură. N-a înfrânt din cauza lui Iohannis, a lui Ciucă și a găștii lor de incompetenți, dar va renaște sub președinția lui Rareș Bogdan și, cândva, peste zece ani, va da și președintele României, în persoana aceluiași dichisit de lux. Iar Ciolacu, recunoscător pentru tot ajutorul primit, va avea grijă ca 2034 să-l prindă pa Rareș Bogdan liber și prosper.
Dacă spre asta se îndreaptă lucrurile vom ști în curând, pe 15 septembrie. (catavencii.ro)